10 Tips om 20 kilo af te vallen

Deze tips werken zo goed omdat ze stuk voor stuk gericht zijn op het bereiken van een klein doel. Volgens zij die veel zijn afgevallen is het bereiken van doelen tijdens het afvallen de beste motivatie. Het basisprincipe van afvallen is simpel: je moet ervoor zorgen dat je minder energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt. In de praktijk betekent dat meestal dat je gezonder (en misschien minder) moet eten en wat meer zou moeten bewegen (als je dat nog niet deed). Maar dat heb je allemaal al eerder gehoord en daarom beginnen we maar met de tips.

20 Kilo afvallen Tip 1: Koop een digitale weegschaal

Simpel toch? Zoek een weegschaal die tot een cijfer achter de komma nauwkeurig is (per 100 gram nauwkeurig). Dus een die bijvoorbeeld kan laten zien dat je 92,2 weegt en de volgende dag 92,1. De reden hiervoor leggen we bij de volgende tip uit. Een digitale weegschaal is tegenwoordig echt niet duur meer. Ze zijn van tijd tot tijd bij Blokker al te koop voor € 9,99. Misschien wel je beste investering ooit.

20 Kilo afvallen Tip 2: Weeg jezelf elke dag

De meeste diëten stellen voor om je slechts eenmaal in de week te wegen. Maar nu raden we je aan om het tegengestelde te doen. Als je zoveel wil afvallen moet je elke dag resultaten zien om gemotiveerd te blijven. Met een nauwkeurige weegschaal kun je elke dag resultaat zien. Als je de ene dag 100,0 kg weegt en de volgende dag 99,9 kg geeft dat een behoorlijk goed gevoel waardoor je wil doorgaan. 100 gram afvallen is niet heel veel maar het is er toch maar vanaf en als je een onnauwkeurige weegschaal hebt zou je dit niet weten. En dat kan voor velen onder ons erg demotiverend werken. Noteer je gewicht elke dag en als je het kan zet je het bv. in excel met een grafiek. Een nauwkeurige weegschaal en elke dag wegen kan dus helpen bij het gemotiveerd blijven. Hoe meer successen je boekt hoe makkelijker het is vol te houden.

20 Kilo afvallen Tip 3: Drink elke dag 8 glazen water

Dit is een vaak gehoorde maar ook omstreden tip. De reden waarom je het toch zou moeten proberen is niet om de stofwisseling te stimuleren maar om je hongergevoel te onderdrukken. Het is nooit wetenschappelijk bewezen, maar mensen die de glazen water drinken zeggen dat als ze het water niet drinken vaker een hongergevoel hebben. Verder geven de ‘waterdrinkers’ aan dat ze op ‘waterloze’ dagen minder fut hebben. Voel je niet geïntimideerd door de hoeveelheid van 8 glazen. Gebruik bijvoorbeeld een waterflesje van een halve liter. Hou dit bij je in de buurt en drink er regelmatig van. Een flesje bevat 2 glazen water dus drink er bv. ‘s ochtends 2 leeg, ‘s middags 1 en ‘s avonds nog een.

20 Kilo afvallen Tip 4: Vertel anderen over je dieet

Probeer open te zijn over je dieet. Er is geen reden om je te schamen. Je dieet geheim houden is moeilijker dan het gewoon aan iedereen te vertellen. Het is zelfs zo dat je voor je familie, vrienden en collega’s je betrouwbaarheid vergroot. Het werkt motiverend omdat je liever niet wil falen in hun ogen. Plak een foto van een lichaam zoals je er niet meer uit wil zien bv. op je koelkast of je pc zodat je constant wordt herinnerd aan het feit dat afvallen voor jou toch echt belangrijker is dan die snack waar je 5 minuten plezier aan beleeft. Ja het is een cliché maar het werkt wel.

20 Kilo afvallen Tip 5: Wees in de weekenden minder streng

Dat klinkt misschien een beetje raar en in de eerste weken heb je hier misschien niet eens behoefte aan. Maar vaak is het zo dat je na 5 dagen diëten ‘dieetmoe’ bent. Om jezelf te belonen kun je bijvoorbeeld wat luxere dingen eten zoals een broodje ipv een boterham. Of een glaasje wijn of een lekker ontbijtje. Het maakt niet zoveel uit als je het weekend maar niet gaat zien als een vrijbrief onbeperkt allerlei vette rommel te gaan eten. Als je jezelf een beetje verwent in het weekend ben je weer opgeladen voor de volgende 5 dagen diëten.

20 Kilo afvallen Tip 6: Verkies je dieet niet altijd boven sociale aangelegenheden

Soms komt het voor dat het niet mogelijk is om je aan je dieet te houden. Of dat nu komt omdat je een zakenlunch hebt, een verjaardag of wat dan ook, het maakt in principe niets uit. Als je bv. op een dinsdag om wat voor reden dan ook je dieet niet hebt kunnen volgen, haal je deze dag gewoon in het weekend in.

20 Kilo afvallen Tip 7: Kleine aanpssingen

Dit is ook al zo’n veel gehoorde tip. Maar we stellen een andere versie voor. In plaats van een hoop producten niet meer te nuttigen (wat volgens veel diëten zou moeten), zoals koffie, prik, bier cafeïne enz. kies je voor gezondere alternatieven. Begin met het drinken van light frisdranken. Maak je maar niet druk want je went snel aan de smaak. Na enkele maanden zal je het qua smaak zelfs boven normale fris gaan verkiezen. De volgende stap die je kunt maken is je koffie en thee zwart drinken. Uiteraard kun je wel ‘zoetjes’ gebruiken. Ook dit is een kwestie van wennen. Verder kun je nog kiezen voor light bier. Dit is ook in de meeste kroegen wel te krijgen waardoor je gewoon kunt uitgaan maar aan het eind van de avond wel de helft minder calorieën binnen hebt gekregen.
Naast aanpassingen aan je dieet kun je dit principe ook toepassen op je levensstijl. Parkeer bijvoorbeeld eens wat verder weg, ga eens te voet naar de bakker of neem consequent de trap ipv de lift. Ook een stappenteller kan motiverend weren, je kunt een soort wedstrijd met jezelf aangaan. En steeds proberen je dag -of weekrecord te breken.

20 Kilo afvallen Tip 8: Relativeer je maanden van afvallen

De tijd die je op dieet bent is maar een fractie van de tijd die je leeft. Stel dat je 80 zou worden en nu 4 maanden op dieet bent. Die 4 maanden lijken misschien veel maar in werkelijkheid is het maar 0,42% van je leven. Dat is dus minder dan een half procent. Denk nu eens aan de voordelen die je de rest van de tijd kunt hebben als je bereid bent die 0,42% op te offeren. Zelfs op kortere termijn is dit idee al te ervaren. Als je in januari begint met afvallen kun je diezelfde zomer al genieten van je prestaties door ongegeneerd naar het strand te gaan en jezelf te belonen met kleding die je anders nooit zou dragen.

20 Kilo afvallen Tip 9: Rationaliseer je beweging

De tijd vinden om naar de sportschool te gaan kan erg lastig zijn. Een half uur bewegen is mar 2% van je dag. Misschien is het een idee om je half uurtje beweging te verbinden aan je dagelijkse tv-serie. Hiermee bedoelen we dat je steeds als je gaat zitten voor je dagelijkse serie je moet beseffen dat je in datzelfde halfuur ook je dagelijkse portie beweging zou kunnen hebben. Je kunt bv. een wandeling maken, gaan joggen of een stuk gaan fietsen. Als je echt niets wil missen is het misschien een idee om een hometrainer voor de tv plaatsen en beide tegelijk te doen.

20 Kilo afvallen Tip 10: Je bent afgevallen, wat nu

Kies een ‘alarmgewicht’. Als je eenmaal bent afgevallen wil je die kilo’s natuurlijk nooit meer terug. Daarom moet je een alarmgewicht kiezen. Dat is een gewicht dat je niet wilt overschrijden. Je maakt met jezelf de afspraak dat je nooit meer boven dat gewicht uitkomt. Omdat je lichaamsgewicht altijd schommelt stellen we voor dat je je normale gewicht plus 5 kilo gebruikt. Dat is dan dus je grens en als je dat bereikt moet de alarmbel gaan rinkelen zodat je weet dat je moet gaan oppassen.
Als je een basis wilt voor een dieet kun je bijvoorbeeld het weight watchers dieet gebruiken. En dan bedoelen we niet dat je lid moet worden van de club of de website. Op internet is genoeg gratis informatie te vinden over dit dieet. Succes en denk vooruit.

2 thoughts on “10 Tips om 20 kilo af te vallen

 1. Nou, ik vind de eerste 2 tips zoiezo al slecht.

  Ik loop zelf bij een Dietiste in het ziekenhuis, en ga naar de sportschool 2x per week, maar beide adviseren: weeg jezelf NIET elke dag (de ene dag hou je meer vocht vast dan de ander en kun je dus zwaarder zijn + het dieten kan dan een obsessie worden! niet doen dus!)
  dan nog: de digitale weegschaal: werd mij sterk afgeraden. Ik had er 1, maar ik heb gelijk een ouderwetse weegschaal opgehaald op advies van de dietist, en die is veel betrouwbaarder!

  Groetjes Jill

 2. Ik ben het niet geheel eens met bovenstaande reactie. Ik heb zelf een digitale weegschaal gekocht en deze motiveert mij juist wel elke dag en is een stuk accurater dan de ouderwetse weegschaal bij de diëtist die vaak verkeerd afgesteld staat terwijl ik op mijn eigen weegschaal/die van de sportschool wel duidelijk afval. Bovendien kan je met een digitale weegschaal makkelijker zien wat je weegt en (bij de meeste) wat je vetpercentage is (ongeveer).

  Het klopt dat je gewicht schommelt, maar als je elke week een relatief vast eet- en beweegpatroon hebt is er veel minder schommeling zichtbaar op de weegschaal (qua gewicht en vetpercentage). Misschien zie je niet elke dag een duidelijk verschil, maar om de 3 dagen is er bij mij zeker wel een dalende lijn te zien mits je gezond eet en beweegt (bij mij tenminste). Natuurlijk houd je af en toe meer/minder vocht vast maar bij het om de drie dagen wegen heb je sneller een check van: oh het gaat goed, of oh het gaat niet goed, en heb je nog 4 dagen om in te grijpen als dat nodig is door minder te eten en meer te sporten.

  Binnen een week kan je immers al het gewicht dat je verloren hebt weer ongedaan maken door een week slechter te eten (wat ik heb meegemaakt). Dat gewicht tikt stiekem aan tot je na een week op de weegschaal staat en je rot schrikt en juist gedemotiveerd raakt. Juist door mijzelf om de 2-3 dagen te wegen kan ik op tijd ingrijpen om dit te voorkomen :-). Van oké ik heb nu 3 dagen ongezond gegeten, nu moet ik echt even serieus mijn best doen. Of juist oké ik heb 3-4 dagen gezond gegeten, nu mag ik best die lekkere snack (zolang het maar in mate is!).

  Veel succes allemaal met afvallen en let erop dat je bescheiden begint. Liever langzaam afvallen (paar veranderingen in eet- en beweegpatroon) en blijvend de kilo’s eraf dan 10 kilo in 3 maanden eraf, jezelf kapotwerken (hongermaaltijdje en als een machine sporten) en gaan jojo’en! Wie wilt dat nou? Geduld is een schone zaak, zolang de lijn maar daalt hé!

Leave a Comment