7 tips om je honger te stillen

Je fitnessinstructeur stelt een dieet voor, je huisarts zou graag zien dat je wat minder, en vooral wat minder slecht, zou eten en je omgeving waarschuwt voor de nadelige effecten van je overgewicht voor je gezondheid. Oftewel, je moet afvallen. Je wilt ook wel afvallen, maar eten doe je nog liever want je hebt eigenlijk altijd honger. Klinkt dit je bekend in de oren? Lees dan verder want we geven je verschillende tips om je honger te onderdrukken zodat het je wel gaat lukken om af te vallen.

Honger stillen tip 1: Eet meerdere kleine maaltijden

Als je wil afvallen moet je meer eten. En met meer bedoelen we dus meerdere malen. Je lichaam heeft voedsel nodig als energie, om beschadigde spiercellen te repareren en andere functies te vervullen. Maar er is maar een beperkte hoeveelheid voedingsstoffen die je lichaam uit elke maaltijd kan halen. Een grote maaltijd betekent een te grote hoeveelheid voedingsstoffen voor je lichaam. Je gaat het teveel als reserves opslaan en dat is iets wat je niet wilt. Kleinere maaltijden nuttigen dus. Zij leveren elke paar uur de juiste hoeveelheid voedingsstoffen zonder teveel tegelijk aan te bieden. Meerdere maaltijden zorgt verder voor het op peil houden van je bloedsuiker waardoor je honger en energieniveau weer beter op peil blijven.

Honger stillen tip 2: Sla geen maaltijden over

Maaltijden overslaan en te lang niet eten kan een lichte trek transformeren naar een onhoudbare honger. Om te beginnen vertellen we je dat je nooit je ontbijt moet overslaan. Er zijn echt veel te veel mensen die dit doen. Helemaal fout, stoppen met die nare gewoonte en wel nu. Het klinkt oudbakken maar is het zeker niet: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Deze maaltijd helpt je om de nachtelijke tekorten aan voedingsstoffen aan te vullen en het brengt de bloedsuikerspiegel weer op peil. Belangrijk, want een lage bloedsuiker in combinatie met een slap gevoel kunnen je bij de lunch behoorlijk los laten gaan wat betreft de hoeveelheid die je eet.

Honger stillen tip 3: Eet groenten

Ja ze zijn gezond en zitten vol onmisbare voedingsstoffen die zowel je stofwisseling als je algehele gezondheid ten goede komen. Ze zijn ook nog rijk aan vezels, en die zijn erg belangrijk om je honger te stillen. Alle groenten zijn goed voor je gezondheid en om je honger te stillen. Maar sommige groenten werken beter als anderen om je honger voor langere tijd te stillen. Broccoli, bloemkool, spinazie en champignons bevatten ontzettend veel vezels en hebben een verwaarloosbare hoeveelheid calorieën. Ze kunnen je een echt voldaan gevoel geven zonder dat je veel energie binnenkrijgt.

Honger stillen tip 4: Eet meer volkoren en minder verwerkte koolhydraten

Volkoren producten zijn niet alleen gezonder dan hun verwerkte tegenhangers (bv witbrood) ze bevatten ook nog eens veel meer vezels en zijn daarmee dus beter tegen de honger. Voorbeelden zijn volkoren brood en pasta.

Honger stillen tip 5: Langzaam eten

Doe het maar want het werkt echt! Je hersenen krijgen het signaal ‘vol’ 10 minuten later dan de maag. Daardoor kan het zijn dat je door te snel eten te veel eet zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Langzaam en goed kauwen, af en toe een slokje water en gezelschap tijdens de maaltijd zijn zaken die je kunnen helpen.

Honger stillen tip 6: Slaap je honger weg

Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die 5 uur per nacht slapen een 50% grotere kans hebben obesitas te hebben dan zij die 7 tot 9 uur per nacht slapen. Verder zou een tekort aan slaap de hormonen die de eetlust regelen negatief beïnvloeden.

Honger stillen tip 7: Meer water drinken

Water is de gezondste, goedkoopste en makkelijkst verkrijgbare hongerstiller die er te krijgen is. Dorst wordt vaak verward met honger. Ook voedsel dat veel water bevat vullen goed. Ook zijn waterrijke producten vaak caloriearm. Maak bijvoorbeeld een salade met sla, tomaten en komkommers of een fruitmix van watermeloen, aardbeien en sinaasappel voor een waterige gezonde snack.

1 thought on “7 tips om je honger te stillen

Leave a Comment