8 Kilo afvallen in een maand

8 Kilo afvallen in een maand is mogelijk. En wel door een van de volgende drie factoren te optimaliseren: beweging, dieet of supplementen. Professionele atleten optimaliseren meestal alle drie de factoren voor het door hun gewenste resultaat. In dit artikel zullen we een variant van het “trage koolhydraat” dieet uitleggen wat o.a. gebruikt is door Karnazes, een bekende marathonloper die 50 dagen achter elkaar 50 marathons liep. Het meest indrukwekkende is misschien nog wel dat hij dit deed met een goed gespierd lichaam en niet met het typische magere lichaam van een marathonloper. We geven je hier de 4 basisregels van het dieet.

8 Kilo afvallen tip 1. Vermijd “witte” koolhydraten

Vermijd elke soort van witte koolhydraten. De volgende “witte” producten zijn daarom verboden, behalve als je binnen anderhalf uur na het eten ervan aan krachttraining doet: brood, aardappelen, rijst, ontbijtgranen, pasta en gefrituurde producten met een deeglaagje. Het komt er eigenlijk op neer dat je niets moet eten wat wit is.

8 Kilo afvallen tip 2. Eet steeds dezelfde maaltijden

De meest succesvolle dieeters, ongeacht of hun doel spieropbouw of afvallen is, eten dezelfde maaltijden steeds opnieuw. Variëren binnen de maaltijden kan natuurlijk wel. Stel steeds een maaltijd samen met één product uit de volgende 3 groepen.

Eiwitten:

 • Eiwit van meerdere eieren met 1 heel ei voor de smaak
 • Kipfilet of kippenbout zonder vel
 • Mager rundvlees
 • Mager varkensvlees

Bonen:

 • Linzen
 • Zwarte bonen
 • Pinto bonen

Groenten:

 • Spinazie
 • Asperges
 • Erwtjes
 • Gemixte groenten

Eet zoveel je wilt van bovenstaande producten. Onthoud wel het volgende: houd het simpel. Stel drie of vier maaltijden samen en herhaal ze. Bijna alle restaurants kunnen wel een salade serveren in plaats van frietjes of aardappelen. De Mexicaanse keuken met veel groenten en bonen is een van de meest geschikte voor dit “langzame koolhydraat” dieet.

De meeste mensen die een koolhydraatarm dieet volgen klagen over gebrek aan energie en geven op. Dat is niet omdat zulke diëten niet werken maar omdat ze te weinig calorieën leveren. 175g rijst levert 300 calorieën, maar 175g spinazie maar 15! Groenten bevatten maar weinig calorieën dus is het belangrijk dat je bonen eet om genoeg calorieën binnen te krijgen.

Sommige atleten eten 6 tot 8 keer per dag om niet te veel calorieen ineens binnen te krijgen en om aankomen te voorkomen. Een voorbeeld van een planning met meerdere maaltijden is ontbijt om 8 uur, een snack om 10 uur, lunch om 12 uur, een snack om 17 uur,  sporten van 18 uur tot 20 uur en diner om half 9. En eventueel nog een lichte snack voor het slapen gaan.

8 Kilo afvallen tip 3. Drink geen calorieën

Drink zoveel mogelijk water of thee en koffie zonder melk en suiker. Light fris mag eventueel ook. Drink geen melk, normale fris of fruitsappen. Als je alcohol drinkt houd het dan beperkt en kies voor droge wijn. Sommige experts beweren dat wijn helpt bij het herstellen na het sporten en zou mogelijk helpen bij het afvallen. Onderzoek naar de werking van resveratrol ondersteunt die beweringen.

8 Kilo afvallen tip 4. Neem elke week een dag vrij

De zaterdag mag je beschouwen als je dag zonder dieet. Je mag op zaterdag eten wat je wilt. In tegenstelling tot wat je zou verwachten draagt eenmaal in de week veel te veel eten bij aan het afslankproces. Zo voorkom je dat je stofwisseling niet trager gaat werken en zuiniger omgaat met de binnengekregen energie door je dieet. Je leest het goed, te veel eten kan helpen bij het afvallen.

2 thoughts on “8 Kilo afvallen in een maand

 1. Hoi Latina,

  Als je een dieet gaat volgen is het meestal beter vol te houden als je de maaltijden verspreidt. De hoeveelheid voeding blijft hetzelfde maar wordt verdeeld over meerdere eetmomenten waardoor je minder snel honger krijgt.

Leave a Comment