Accijnsverhoging op premixed drankjes

De Australische regering zou toegejuicht moeten worden voor het opleggen van hogere belastingen op de premixed drankjes. Maar een column in een recente editie van ‘The Lancet’ rept over het feit dat deze accijnsverhoging onderdeel zou moeten zijn van een reeks maatregelen om het zogenaamde binge drinking en alcoholgebruik bij kinderen tegen te gaan.

2 Doktoren van het nationaal onderzoekscentrum voor drugs en alcohol van de universiteit van New South Wales te Sydney discusieren over de mogelijke gevolgen van een accijnsverhoging van 70%. Met deze verhoging komt de gemiddelde prijs voor een liter premixed drank te liggen op meer dan 66 Australische dollar. Eerst was dit iets meer dan 39 Australische dollar.

Geen premixed, maar wel meer sterke drank

Het onderzoekscentrum vraagt zich af of de extreme verhoging niet averechts werkt en de consument nu helemaal geen premixed meer koopt maar zelf gaat mixen en daardoor sterkere drankjes drinkt. Verder verwachten ze dat vooral jonge mensen juist niet snel over zullen stappen omdat de premixed drankjes erg populair zijn bij de 16 en 17 jarigen, ondanks de hoge prijs.
De doktoren vinden het overigens wel een goede maatregel maar denken niet dat het veel effect zal hebben op het excessief drinkgedrag omdat het marktaandeel van deze drankjes toch relatief klein is. De overheid zou echter beter de belastingverhoging combineren met andere maatregelen. Er zou bijvoorbeeld een maatregel kunnen komen die de bierproducenten aanmoedigt om trendy bieren in de markt te zetten met minder alcohol. Of de beschikbaarheid van sterke drank moeilijker maken en het verbieden van reclame.

Leave a Comment