Afslanken

Je hebt besloten dat je gaat afslanken maar je weet nog niet hoe. Als je eerst wilt wennen aan de nieuwe situatie die het afslanken met zich meebrengt kun je je langzaam aanpassen. Daarvoor hebben we een zevental tips opgesteld.

Eet bij elke maaltijd eiwitten

Het eten van voldoende eiwitten helpt je een voldaan gevoel te houden tijdens het afslanken. Hierdoor zul je minder tussendoortjes nemen. Verder bevordert het eten van eiwitten je stofwisseling omdat het meer calorieën kost om eiwitten te verbranden in vergelijking met vet en koolhydraten. Als richtlijn kun je het volgende sommetje gebruiken: lichaamsgewicht * 15 gram. Stel je weegt 100 kilo, dan wordt het sommetje 100 * 15 = 150 gram. Dus je zou 150 gram aan eiwitrijke producten moeten eten zoals mager rundvlees, kipfilet, vis, linzen, bonen en Griekse yoghurt.

Drink geen calorieën als je wilt afslanken

Je hebt het vast al vaak gehoord: het drinken van frisdranken, sappen en alcohol is een goede manier om je dieet te saboteren. Maar uitdroging is ook een oorzaak van honger, drink dus voldoende water. Door water te drinken blijf je ook een vol gevoel houden en is essentieel voor het ontgiften. Als je uitgaat van 2 liter per dag zit je wel goed. Als je gewoon water maar saai vindt kun je het op smaak brengen met stukjes fruit of groente.

Afslanken met een logboek

Schrijf het op. Het opschrijven van wat je eet en drinkt is belangrijk voor succesvol afslanken omdat het je scherp houdt. Veel mensen die ook een logboek bijhielden en ermee stopten merkten op dat ze na het stoppen weer langzaam in hun oude eetgewoonten vervielen.

Na het diner niet meer eten

In de avond snacken is voor veel mensen een probleem. Al helemaal als het gebeurt zonder er bij na te denken op de bank voor de tv. Als je na het avondeten nog eet gaat je spijsvertering aan de slag, terwijl je lichaam tijdens je slaap eigenlijk vet zou moeten verbranden. En je wilt natuurlijk dat je lichaam vet verbrandt als je slaapt, dus stop met ‘s avonds eten! Dit is een niet te onderschatten regel als je wilt afslanken.

Meerdere kleine maaltijden zijn niet voor iedereen

Als je wilt afslanken wordt vaak aangeraden om meerdere kleine maaltijden per te eten. Hoewel dit goed werkt is dit niet voor iedereen even makkelijk vol te houden. Sommige mensen lopen een hele dag te eten en verliezen zo grip op hun dieet. In sommige gevallen is 3 maal per dag eten gewoon beter omdat zo de focus beter op het dieet kan worden gehouden. Eet steeds een maaltijd waarna je niet het gevoel hebt niets gegeten te hebben. En probeer niets te eten tot de volgende maaltijd.

Probeer eens high-intensity interval training (HIIT)

De meeste mensen houden vast aan hun bekende routine in de sportschool zonder ooit resultaten te zien. Als je verandering wilt zien zou je eens HIIT moeten proberen. Het is een ideale manier om vet te verbranden. Je hartslag boven de 75% brengen van je maximum blijkt je stofwisseling te bevorderen waardoor je meer calorieën verbrandt. HIIT zou tot wel 9 keer meer vet per calorie verbranden dan activiteiten met een lage intensiteit.

Vergeet je krachttraining niet

Veel afslankers focussen zich op cardio en besteden weinig of geen aandacht aan krachttraining. Krachttraining helpt spiermassa te bouwen voor een sterker en strakker lijf. Spieren verbranden ook meer calorieën dan vet. Dus hoe meer spiermassa je hebt hoe meer calorieën je verbrandt tijdens sporten, maar ook als je niets doet. Probeer voor elke cardio workout eerst 20 tot 30 minuten krachttraining te doen.

Reageer »

Je moet ingelogd zijn om te reageren.