Afvallen door andere eetgewoonten

Wat nu, wat nu? Je hebt een klein fortuin uitgegeven aan een dieet, maanden honger geleden en behoorlijk afgezien. Maar alles komt er langzaam aan weer bij. Het lijkt wel of er een magneet in de de weegschaal zit die je terugtrekt naar je oude gewicht. Al die tijd en inspanning voor Jan met de korte achternaam! Komt dit je bekend voor? Miljoenen mensen beginnen dagelijks aan een dieet en bijna allemaal komen ze terug op hun oude gewicht of worden ze zelfs zwaarder. De dieetmiddelen industrie zal wel blij zijn met dit effect. De vraag is of de poederfabrikanten wel willen dat mensen blijvend afvallen.

Niet elk dieet werkt voor afvallen op de lange termijn

Goed, hoe val je nou af met een blijvend resultaat? Het eerste wat je zou moeten onthouden is dat de meeste diëten geen blijvend resultaat opleveren. Daarmee bedoelen we, dat als je na het dieet terugvalt op je oude eetgewoonten, je je overgewicht zo weer terug hebt. Als je blij bent met het afvallen voor een korte tijd en het dus niet erg vindt dat je snel weer op je oude gewicht komt, kun je weer aan een nieuw dieet beginnen. Als het slikken van pillen je niet tegenstaat kun je kiezen voor afslankpillen. Helaas werken die, zonder verdere aanpassingen aan je eetgewoonten, ook maar kort. En bij verkeerd gebruik kunnen ze ook nog eens meer schade aanrichten dan goed doen. Er zijn genoeg horrorverhalen van mensen die de pillen verkeerd gebruikten of verslaafd raakten. Daarom vergt het slikken van welke pil dan ook de nodige behoedzaamheid.

Blijvend afvallen vereist een aanpassing van je levensstijl

Feit is dat als je permanent wil afvallen, je je levensstijl en eetgewoonten aan zult moeten passen. Als je niets verandert zul je altijd blijven worstelen met overgewicht en jojo effecten. Er is geen pil of dieet die de bron van je overgewicht kan oplossen. Dat moet je zelf doen. Het eerste wat je kunt doen is stoppen met de gewoonten die je dik maken. Wat die zijn? Schrijf voor je zelf op wat je denkt dat de gewoonten zijn die bij jou de grootste rol spelen. Denk aan beweging, het niet op vaste tijden eten, snoepen en vette tussendoortjes, afhaalmaaltijden enz. Probeer je gewoonten te bespreken met naasten en vraag feedback over je levensstijl en eetgewoonten.

Afvallen en verandering voor een dieetvrij leven

Verandering draait vooral om het aanleren van nieuwe gewoonten. Als je jezelf de juiste gewoonten aanleert kun je voorgoed veranderen en een dieetvrij leven leiden. Wel zo goed voor je gezondheid, portemonnee en geestelijke gesteldheid.

Leave a Comment