Afvallen met hardlopen

Hardlopen is een goede keuze als het aankomt op afvallen en/of in conditie blijven. Van hardlopen kun niet alleen afvallen. Omdat je lichaamsvet verbrandt komen je spieren meer aan de oppervlakte te liggen. Het is dus ook een eerste stap richting een strakke, gespierde buik. Tegenwoordig wordt hardlopen voor afvallen steeds meer aangeraden door gezondheidsexperts. De resultaten zullen niet magisch zijn maar in de meeste gevallen effectiever in vergelijking met andere vormen van training.

Als je per week 40 tot 45 kilometer zou hardlopen zou je een extra 2800 calorieën kunnen verbranden waardoor je afvalt. Bij een dieet nog meer. En je hoeft niet perse snel te gaan om af te vallen. Het is beter om langere afstanden af te leggen met een lager tempo. Afvallen door te hardlopen is ook een gezonde manier om op gewicht te blijven en je fitter te voelen. Om je op weg te helpen zijn hier wat tips.

Hardlopen voor afvallen

De eerste stap is om jezelf mentaal voor te bereiden op het feit dat je echt moet gaat hardlopen om je streefgewicht te bereiken.

Zet haalbare doelen voor jezelf. Afvallen gaat niet van de een op de andere dag. En voor dat je 10 km of zelfs 5 km kunt hardlopen ben je al enkele weken verder. Dring jezelf er van tevoren van door dat het weken kan duren voor je resultaten boekt. Zo raak je minder snel gedemotiveerd.

Overweeg een compleet afslankplan inclusief dieet en veranderen van levensstijl. Je gaat immers hardlopen om calorieën te verbranden. Dus hoe minder calorieën je binnenkrijgt, hoe sneller je afvalt. Zorg er wel altijd voor dat je na aftrek van de verbrande calorieën de minimale hoeveelheid calorieën binnenkrijgt.

Er van uitgaande dat je een beginnende hardloper bent is het aan te raden niet gelijk aan streng dieet te beginnen. Om je lichaam te laten wennen aan het feit dat het energie en voedingsstoffen nodig heeft voor het hardlopen moet je afbouwen.

Als je eenmaal begonnen bent met het aanpassen van je dieet kun je langzaam de loopafstand gaan opvoeren. Het belangrijkste doel is volhouden zonder blessures op te lopen zodat je niet gedwongen wordt te stoppen.

Misschien had je het niet verwacht maar ook bij hardlopen komt techniek kijken. Als je niet op de juiste manier leert hardlopen maak je een grotere kans op blessures. Probeer daarom vanaf het begin af aan de juiste techniek te gebruiken.

Je moet er niet van op kijken als je in de beginfase van je hardloopschema zwaarder wordt. Je bent immers vet aan het verbranden en spieren aan het kweken. Spieren hebben een hogere dichtheid dan vet en zijn daarom zwaarder. Na verloop van tijd ga je toch resultaten zien op de weegschaal en weet je dat je behalve vet hebt verbrandt ook je spiermassa hebt vergroot.

Probeer je niet te veel te laten leiden door de loopafstand. In plaats daarvan kun je je beter concentreren op je looptechniek. Als je eenmaal de juiste techniek gebruikt kun je langere afstanden afleggen omdat je het gewoon langer vol kunt houden. En vergeet niet dat hoe langer je hardloopt, hoe meer vet je verbrandt en dus afvalt.

Als je al een paar weken aan het lopen bent zonder spierpijn of al te veel moeite wordt het tijd om je snelheid licht op te voeren. Hierdoor kun je weer meer vet verbranden.

En als laatste tip: probeer plezier te beleven aan het hardlopen. Als je er plezier in hebt wordt het gewoon makkelijker. Zoek iemand die met je mee wil doen of ga bij een hardloopclub of atletiekclub in de buurt.

Reageer »

Je moet ingelogd zijn om te reageren.