Afvallen na bevalling

Het is normaal dat je extra kilo’s vasthoudt na de bevalling. Als je enkele dagen na de geboorte op de weegschaal gaat staan ben je waarschijnlijk of teleurgesteld of je krijgt de schrik van je leven. Je hoopte dat je met de bevalling toch wel het meeste van de aangekomen kilo’s kwijt zou raken maar nu blijkt dat je maar een fractie minder weegt als tijdens je laatste dagen. Nu vraag je jezelf af hoe dat kan en nog meer hoe je weer kan afvallen na de bevalling.Als jij een van die pechvogels bent die bijna alle kilo’s nog met zich meedraagt zou je eens goed naar je gezicht, handen en enkels moeten kijken. Zijn ze opgezwollen?  Het zou namelijk kunnen dat het extra gewicht van de zwangerschap zoals de baby, de placenta, het vruchtwater enz. na de bevalling is vervangen door vocht. Je houdt dan dus vocht vast. Dit is normaal, en zeker als je tijdens de bevalling veel infuusvloeistof kreeg toegediend. Het goede nieuws is dat al dit overtollige vocht wel binnen 2 tot 3 weken je lichaam verlaat via je urine en transpiratievocht.

Afvallen na de bevalling

Enneh…. die andere kilo’s dan? Voor de kilo’s die er een maand na de geboorte nog steeds niet af zijn geven we je een aantal tips die je kunnen helpen om ze weer kwijt te raken.

  1. Drink minstens 10 tot 12 glazen vocht per dag. Vervang frisdranken en sappen door water, thee en koffie. Af en toe kun je best light dranken drinken. Alleen al met deze tip zou je per dag honderden calorieen minder binnen krijgen.
  2. Houd gezonde snacks bij de hand zoals rozijnen, popcorn, volkoren crackers en noten. Haal geen koeken, chocola en chips in huis. Je hebt tijdens je zwangerschap waarschijnlijk al genoeg van deze rommel gegeten.
  3. Kies voor magere vleessoorten zoals kipfilet, mager rundvlees en vis.
  4. Kies voor volkoren producten (brood, pasta, ontbijtgranen, enz.) ipv de witte varianten.
  5. Laat je niet voor de gek houden met nietszeggende labels en etiketten als: “Bewuste keuze” “Minder vet” en “Light”. Ze bevatten nog steeds veel calorieën, soms zelfs nog meer. Sommige van deze producten bevatten bovendien vaak toegevoegde geharde plantaardige vetten en/of fructose siroop. Beide zijn niet gezond. Lees etiketten!
  6. Weersta het verlangen om jezelf over te geven aan fast food. Als je niet anders kan probeer dan en gezondere variant te kiezen zoals een salade (zonder de hele vette dressing).
  7. Zodra je denkt dat je het aankunt zou je kunnen beginnen met een lichte vorm van beweging. Ga elke dag lekker met de kinderwagen wandelen. Je zult er zeker van genieten. Er zijn ook speciale kinderwagens om mee te gaan joggen. En het is ook geen verkeerd idee om iemand mee te vragen tijdens je wandelingen.
  8. Zoek makkelijke manieren om aan je beweging te komen zoals verder weg parkeren van waar je moet zijn. Vaker de fiets pakken als je in de buurt moet zijn. En de trap pakken in plaats van de lift is helemaal een goed idee.
  9. Het geven van borstvoeding spreekt je vetreserves aan. Als je borstvoeding geeft verbrand je per dag zo’n 500 calorieën extra. Het overwegen waard dus.
  10. Overweeg om je aan te melden bij een sportschool en een vriend met kinderen te zoeken die hetzelfde doet. Je kunt dan om de beurt babysitten en sporten.

In 9 maanden afvallen na je bevalling

Vergeet niet dat je in 9 maanden bent aangekomen. Je zou jezelf dus ongeveer dezelfde tijd moeten gunnen om de aangekomen kilo’s weer kwijt te raken na je bevalling. De eerste tijd met een baby is al vermoeiend genoeg en als je jezelf uithongert met een of ander streng dieet kom je gewoon energie tekort en dan lijken de dagen lang. Het is meer een kwestie van bewegen, gezond en gevarieerd eten. Je hebt in ieder geval sinds korte een goede reden om je levensstijl aan te passen.

Leave a Comment