Afvallen, zo kun je het volhouden

Zet haalbare doelen. Als je tegen jezelf zegt: “In januari ga ik 15 kilo afvallen door elke dag naar de sportschool te gaan en alleen maar groenten en fruit te eten”, ben je gedoemd te falen en teleurgesteld te raken. En als je je doel niet haalt, stel je het gewoon bij. Het behalen van je doel werkt erg motiverend!

Afvallen volhouden Tip 1: Zet een plan uit

Zet een plan op voor je dieet en beweging. Welk dieet ga je volgen, wat ge je doen aan beweging en hoe vaak. Als je snel na de start al moeite hebt om vol te houden moet je absoluut niet opgeven. Dit is namelijk een cruciaal punt. Ben je eenmaal over het moeilijke begin heen dan wordt het steeds makkelijker. In plaats van op te geven moet je je aan je plan houden.

Afvallen volhouden Tip 2: Houd een dagboek bij

Houd een dagboek bij. De eerste week schrijf je alles op wat je eet en drinkt. Wat, wanneer, waar en hoeveel. Misschien kom je er nu wel achter dat je eigenlijk niet zoveel hoeft te veranderen aan je eetgewoonten. Op basis van wat je leert van je dagboek kun je een meer specifiek dieet voor jezelf opstellen. Als je bijvoorbeeld vaststelt dat je nooit ontbijt (zodat je geen calorieën binnenkrijgt) moet je weten dat er al veel onderzoeken zijn die laten zien dat dieeters die wel ontbijten het makkelijker hebben. En nog belangrijker, ze komen veel minder snel aan.

Afvallen volhouden Tip 3: Maak een bewegingsplan

Maak ook een specifiek, haalbaar en opbouwend bewegingsplan. Dus niet gelijk beginnen met 6 dagen per week een uur lang deelnemen aan een spinningles voor gevorderden. Als je de laatste jaren, of misschien wel nooit, aan sport hebt gedaan is het des te belangrijker dat je opbouwt. Begin bijvoorbeeld met 3 dagen per week 10 minuten te lopen. Voer het na 2 weken op tot 15 minuten, en na 4 weken kun je 2 keer per dag 10 minuten gaan lopen. Voer het op tot je 4 tot 5 keer per week een uur kunt lopen.

Afvallen volhouden Tip 4: Ook in het weekend

Hou je ook in het weekend aan je dieet. Het is erg lastig om je in te houden als je van jezelf in het weekend mag eten wat je wilt. Je mag jezelf best iets lekkers gunnen, maar stel van te voren vast wat dat is en zorg dat het daar bij blijft. Zie het als een soort van beloning. Mensen die over een langere periode blijven afvallen blijven zich aan hun dieet houden, elke dag.

Afvallen volhouden Tip 5: Weeg jezelf vaker

Weeg jezelf vaker dan eens per week. Vaak wordt gezegd dat 1 keer per week wegen goed is om niet geobsedeerd te raken door de weegschaal en om demotivatie te voorkomen door fluctuatie in het gewicht van dag tot dag. Maar recent onderzoek toonde aan dat mensen die succesvoller zijn in afvallen zich vaker dan eens per week wegen. Door je vaker te wegen kun je op tijd ‘wakker geschud’ worden bij het eerste teken van aankomen.

Afvallen volhouden Tip 6: Blijf actief

En het belangrijkste van alles. Blijf actief. Uit een ander recent onderzoek bleek dat vrouwen die blijven bewegen (stevig wandelen, fietsen, joggen of zwemmen) een jongere stofwisseling houden en minder moeite hoeven te doen om op gewicht te blijven. En positief neveneffect is dat gevonden wordt dat ze 10, 15 en zelfs 20 jaar jonger worden geschat.

Leave a Comment