Alcohol en energy drinks gaan niet samen

Sommige soorten voedsel en drankjes gaan goed samen met andere, maar er zijn ook combi’s die elkaar juist tegenwerken of zelfs slecht zijn. We geven een aantal goede en slechte combi’s.

Wél combineren: Gegrild vlees en Spruitjes
Het blijkt dat sommige stoffen in spruiten (en gelijksoortige groenten als broccoli en bloemkool) het lichaam kunnen helpen om van carcinogenen af te komen. Dat is een stof die gevormd wordt op vlees bij het bereiden met hoge tempreaturen.
Wél combineren: Avocado en Tomaten
Tomaten bevatten lycopeen en zijn een soort supervoedsel. Als je er avocado bij zou eten heb je een super supervoedsel. Het vet in de avocado helpt het lichaam zeven keer meer lycopeen op te nemen. Vlees eten helpt sowieso bij het vrijgeven van de antioxidanten in groenten, maar gezonde niet-verzadigde vetten, zoals in avocado, werken beter. Andere goede combi’s zijn: olijfolie met spinazie of andere bladgroenten. Deze combinatie geeft de antioxidant bètacaroteen vrij die helpt tegen de leeftijdgerelateerde achteruitgang van het zicht.
Wél combineren: Spinazie en Sinaasappelen
Ook al zit er in spinazie veel ijzer, je lichaam neemt er niet veel van op. Maar als het gegeten wordt in combinatie met vitamine C wordt het echt krachtvoer. Dat komt omdat vitamine C het ijzer in de spinazie omzet in een vorm die het lichaam beter kan opnemen. Dit geldt ook voor broccoli en tofoe. En het hoeft niet eens veel vitamine C te zijn. Een gemiddelde sinaasappel is al voldoende. Je zou ook een rode peper aan je spinazie salade kunnen toevoegen. Of wat schijfjes tomaat of aardbijen, ook goede bronnen van vitamine C.
Niet combineren: Alcohol en Energy drinks
Het klinkt misschien wat overtrokken maar het is echt waar. Je kunt erdoor in de eerste hulp terecht komen. Deze combi kan een onregelmatige hartslag en ademhalingsproblemen geven. In ernstige gevallen zou het zelfs kunnen leiden tot een hartaanval of een beroerte. Het lichaam overladen met stimulatoren zoals cafeïne (energy drinks) en alcohol (werkt deprimerend en vochtafdrijvend) zet het centrale zenuwsysteem onder een flinke hoeveelheid stress. Aanbevolen wordt om enkele uren te houden tussen de consumptie van alcohol en cafeïne.
Niet combineren: Alcohol en Light frisdranken
Je krijgt inderdaad minder calorieën binnen als je cola light mixt in je baco. Maar je kan er ook sneller dronken van worden. In een recent onderzoek bleek dat een half mixdrankje maar 21 minuten nodig had om de maag te verlaten en de de dunne darm te bereiken. Hier wordt de meeste alcohol in het lichaam opgenomen in het bloed. Een mixdrankje met normale fris (met suiker dus) deed er 36 minuten over. De calorieën van de suiker vertragen het legen van de maag waardoor je minder snel dronken wordt. Als je toch light drank in je mix wil kun je het beste wat van te voren eten. Zoals een cracker met kaas, een goede mix van vet en koolhydraten die helpen tegen het snel leegraken van de maag.
Niet combineren: Koffie en Ontbijtgranen
Aan de meeste ontbijtgranen is ijzer toegevoegd. Het probleem met koffie is dat het de opname van het ijzer kan remmen. Dit geldt ook voor zwarte thee en sommige soorten kruidenthee (pepermunt en kamille). De oplossing is je koffie een tijdje voor of na je ontbijtgranen te nuttigen. Volgens een onderzoek gepubliceerd in het ‘American Journal of Clinical Nutrition’ had het drinken van een kop koffie een uur voor of na het ontbijt geen effect op de ijzeropname.

1 thought on “Alcohol en energy drinks gaan niet samen

Leave a Comment