Dieet desserts en toetjes

In een omgeving die steeds meer gefocust is op afvallen en dieeten hebben desserts vaak een slecht imago. Maar er zijn genoeg desserts die hemels zijn en waar niets mis mee is. Toetjes die gemaakt worden met fruit zijn lekker zoet, verfrissend na een zware maaltijd en nog eens gezond en licht verteerbaar ook.

De hoeveelheid suiker in een recept verminderen kan je favoriete dessert veel gezonder maken en het hoeft echt niets anders te smaken. Enkele verrukkelijke voorbeelden van recepten zijn:

Dieet dessert 1: Gegrild fruit

Snijd appels, ananas, peren of perziken in stukken. Smeer ze dun in met zonnebloemolie of olijfolie en bestrooi ze met kaneel. Leg het fruit 3 – 5 minuten op de gril, verpakt in aluminiumfolie of op een satéstokje geregen.

Dieet dessert 2: Fruit dipsaus

Mix 5 eetlepels magere en suikervrije yoghurt met citroensmaak, 1 theelepel limoensap en en theelepel geraspte citroenschil. Koud serveren als een dipsaus voor bijvoorbeeld druiven, aardbeien, kiwi’s of bananen.

Dieet dessert 1: Een toefje

Voeg een toef(je) vetvrije vanille of naturel yoghurt toe aan fruitmix uit blik of de vriezer. Gebruik het liefst fruit wat niet in siroop zit. Spoel het anders af onder de kraan.

Dieet dessert 1: Gebakken desserts

Veel recepten bevatten van oudsher al onnodig veel suiker. In heel veel recepten kan het geen kwaad als de suiker met eenderde of de helft wordt verminderd. Om het gerecht toch nog zoeter te maken kun je vanille, kaneel of nootmuskaat toevoegen. Appelmoes, bananenmoes, pruimenmoes kunne in veel recepten de helft van het toegevoegde vet vervangen.

Dieet dessert 1: Light en minder vet

Gebruik suikervrije producten of producten met minder vet. Denk aan magere melk, dieetmargarine en zoetstoffen. Er zijn tegenwoordig ook vetarme versies van sour cream, roomkaas, crème fraîche of kwark te koop.

Leave a Comment