Atkins dieet

Het Atkins dieet is er al sinds de jaren zeventig. Maar sinds dr. Atkins het dieet een aantal jaren geleden herzag en opnieuw uitbracht onder de naam”Atkins’ nieuwe dieet revolutie” is het koolhydraatarme dieet populairder dan ooit. Volgens het Atkins dieet is de oorzaak van overgewicht het eten van voedsel met veel koolhydraten. Door minder koolhydraatrijke producten te eten gaat je lichaam vet (ook je lichaamsvet) verbranden voor de benodigde energie.

Atkins dieet: minder honger

Tijdens de stofwisseling verbrandt je lichaam eerst koolhydraten en daarna vetten. Met het Atkins dieet zijn er weinig koolhydraten te verbranden en gaat je lichaam dus vet en lichaamsvet verbranden. Met het verbranden van vet komen er ketonen vrij in je lichaam. Een ophoping van dit bijproduct brengt het lichaam in ketose wat resulteert in minder honger, en daardoor minder eten.

De 4 Fasen van het Atkins dieet

Het nieuwe Atkins dieet bestaat uit 4 fasen. Tijdens die fasen voer je de hoeveelheid koolhydraten langzaam op. Maar ook in de laatste fase is de hoeveelheid koolhydraten die je eet lager dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Atkins fase 1: Het introductiedieet

In deze eerste fase, die 14 dagen duurt, mag je niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag eten. Die 20 gram zouden moeten komen van sla en andere zetmeelarme groenten. Het dieet belooft dat je met deze fase het afvallen goed op gang brengt maar waarschuwt wel dat je honger kunt hebben en snel geïrriteerd kunt zijn. Je mag tijdens deze fase zo veel vis, gevogelte, schelpdieren, vlees, eieren en zetmeelarme groenten eten als je wilt. Kaas en kruiden mogen ook, maar in mindere mate. Het eten van (ongezonde) transvetten niet wordt aangemoedigd maar voor andere vetten gelden geen restricties.

Atkins fase 2: Continu

Tijdens deze tweede fase mag je 5 gram koolhydraten extra aan je dagelijkse limiet toevoegen. Het Atkins dieet beveelt aan dat je zolang in deze fase blijft tot je ongeveer 4,5 kilo van je doel af bent. Vanaf dat punt ga je namelijk naar de volgende fase.

Atkins fase 3: Pre handhavingsfase

Als je eenmaal op die 4,5 kilo van je streefgewicht bent zul je geleidelijk aan weer meer koolhydraten gaan eten. Je voegt elke week 10 gram koolhydraten toe en blijft dit doen tot je niet meer afvalt dan 0,5 kilo per week. Vanaf dat moment blijf je op dezelfde manier doorgaan tot je je streefgewicht heb bereikt plus een maand. De hoeveelheid koolhydraten die je nu eet wordt beschouwd als je Kritische Koolhydraten Niveau (KKN).

Atkins fase 4: Handhavingsfase

Als je eenmaal je streefgewicht hebt bereikt kun je door naar deze fase: de handhavingsfase. Volgens het dieet kun je, als je je KKN aanhoudt, binnen 2,5 kilo van je streefgewicht blijven. Het grootste verschil tussen deze en de vorige fase is dat je je dagelijkse eetgewoonten moet aanpassen zodat je niet te veel koolhydraten binnen krijgt. Zoals het vervangen van brood, aardappelen, pasta en rijst door andere producten. Er zijn receptenboeken beschikbaar en ook op internet zijn genoeg recepten en menu’s te vinden.

Conclusie over het Atkins dieet

Het Atkins dieet bevat weinig fruit, groenten en volkoren producten. Het moedigt niet aan om te kiezen voor vetarme eiwitrijke producten. Het maakt ook geen verschil tussen goede -en slechte vetten, behalve door transvetten te ontmoedigen. Maar verzadigde vetten zoals het vel van gevogelte en boter mogen gegeten worden zoveel je wilt. Deze principes gaan wel in tegen de aanbevelingen voor kankerpreventie en algehele gezondheid.

Ondanks dat de koolhydraatinname per persoon verschilt kan het bij het Atkins dieet wel zo weinig zijn als 40 gram per dag in de handhavingsfase, en dat is nog altijd veel minder dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Koolhydraten zijn van belang voor lichaamsfuncties. Ze zijn onder andere nodig voor ademen, het behouden van de lichaamstemperatuur en het kloppen van het hart.

Verder blijkt dat het dieet in de praktijk best lastig is om vol te houden. Dat komt omdat koolhydraten een belangrijk deel zijn van onze dagelijkse voeding en dus in de meest voorkomende producten zit. Maar als je het dieet wel kunt volhouden kun je er flink mee afvallen. Met behulp van de vele receptenboeken en informatie op internet kun je er ook nog goed mee op gewicht blijven.

Leave a Comment