Beginnen met hardlopen voor afvallen

Hardlopen om te afvallen kan zeer goede resultaten opleveren. En dan niet alleen wat betreft je gewichtsverlies. De ervaring leert dat als je prestaties toenemen je enthousiasme dat ook doet. Het resultaat daarvan is dat je actiever en fitter wordt waardoor de kilo’s bijna vanzelf lijken te verdwijnen. En naarmate je langer hardloopt wordt het steeds makkelijker omdat je steeds minder zwaar wordt. Je kunt verder lopen en langer volhouden.

Voor je begint is het wel belangrijk dat je een plan maakt. Het maken van een plan helpt bij het voorkomen van blessures of zware tegenvallers en kan er voor zorgen dat je volhoudt. Daarom hebben we een stappenplan voor je uitgezet dat je kunt volgen zodat je goed voorbereid van start kunt gaan.

Stap 1.

Als je veel overgewicht en/of gezondheidsproblemen hebt is het altijd aan te raden om eerst met je huisarts te bespreken wat je van plan bent. Omdat je nu waarschijnlijk overgewicht hebt zal je de tijd die je opeenvolgend hardloopt moeten opbouwen.

Stap 2.

Bezoek een goede sportwinkel en laat jezelf een paar goede schoenen aanmeten. Als je het serieus wil aanpakken is het belangrijk dat je schoenen hebt die het beste passen bij jouw manier van hardlopen. En die zal steeds veranderen. Dus als je nieuwe gaat kopen moet je ze weer opnieuw laten aanmeten. Verder raden we ook aan om een hartslagmeter aan te schaffen om te controleren of je niet te snel gaat. Je wil immers afvallen en geen andere gezondheidsproblemen creëren.

Stap 3.

Als je wilt afvallen geldt dat je meer calorieën moet verbruiken dan je binnenkrijgt. Hardlopen zal zeker helpen om meer calorieën te verbranden. Maar je moet ook opletten wat je eet dus misschien is het ook verstandig om je dieet en/of levensstijl aan te passen. Als je 3 keer per week gaat hardlopen omdat je wilt afvallen en daarbij wel altijd te veel en te vet eet zal het weinig zoden aan de dijk zetten.

Stap 4.

Maar je moet ook niet gelijk op een super streng dieet gaan en tegelijkertijd beginnen met hardlopen omdat je natuurlijk wel energie nodig zult hebben. Het beste is dat je zowel het dieet als het hardlopen opbouwt.

Stap 5.

Probeer steeds je afstand te vergroten en maak je niet al te druk over de tijd die je nodig hebt om het stuk af te leggen. Het belangrijkste is dat je in beweging moet blijven en niet stil komt te zitten als gevolg van een blessure omdat je te snel wilde gaan. Houd je dus aan je vooraf opgestelde plan, of routine.

Stap 6.

Ter aanvulling op het aanhouden van je routine moet je ook op je techniek letten. Veel blessures bij (beginnende) hardlopers worden veroorzaakt door een slechte techniek. Probeer de techniek dus in een zo vroeg mogelijk stadium mee te nemen zodat je later minder kans loopt op blessures door een slechte techniek.

Stap 7.

Het mag misschien raar klinken omdat je gaat hardlopen om af te vallen maar probeer je niet enkel te focussen op afvallen. Met name in het begin zou je wel eens iets zwaarder kunnen worden omdat je vet vervangt door spieren. En spieren zijn zwaarder dan vet. Na enkele weken ga je wel merken dat je kleren weer wat losser komen te zitten.

Reageer »

Je moet ingelogd zijn om te reageren.