Brain food, eet jezelf slim

Een Franse epicurist zei ooit: “Zeg me wat je eet, dan zal ik zeggen wat je bent.” Is het echt zo dat je door het eten van sommige soorten voedsel slimmer, blijer of stressbestendiger kunt worden? Er wordt in ieder geval continu gezocht naar de relaties tussen voedsel en hoe ons lichaam en onze hersenen hierop reageren. Wist je bijvoorbeeld dat depressie en agressie in relatie zijn gebracht met dieeten die veel slechte vetten en weinig fruit en groenten bevatten (Atkins dieet). Of dat het eten van vis en schaaldieren de kans op dementie en Alzheimer verkleinen. Zelfs thee kan een mens kalm maken en tegelijkertijd oplettender.

Het geheugen, oplettendheid en humeur kunnen allen worden beïnvloed door wat je eet. En ook al zijn intelligentie en mentale functies erg ingewikkeld en gaan ze samen met vele systemen en processen in het lichaam, er zijn enkele voedingsstoffen die je hersenen kunnen opppeppen. We geven je een lijst met de belangrijkste stoffen die je nodig hebt om je hersenen optimaal te laten werken.

Brainfood: Antioxidanten

Voedsel en supplementen die antioxidanten bevatten (omega 3 vetzuren, phytochemicaliën) kunnen de prestaties en levensduur van je hersenen bevorderen. Omega 3 vetzuren zitten in vele soorten vis zoals zalm, heilbot en Sint-Jakobsschelpen. Ze helpen tegen de afbraak van hersencellen en bevorderen de aanmaak van nieuwe zenuwcellen. Niet zo’n fan van vis? Je kunt de antioxidanten verder vinden in donkere groenten en fruit, vooral bosbessen. Zij bevatten phytochemicaliën.

Brainfood: Vitamine B

Met de B van brein! De vitamine B familie is belangrijk voor het zenuwstelsel. De boodschappen die van en naar je hersenen gaan zijn grotendeels afhankelijk van vitamine B-complex. En dan vooral foliumzuur, vitamine B6 en choline. Voedsel vinden wat rijk is aan vitamine B6 is niet zo moeilijk. Foliumzuur zit in donkere groenten zoals spinazie, sla, asperges, sla en andijvie. Bonen bevatten ook veel foliumzuur. Probeer eens kikkererwten of Pinto bonen om je brein te voorzien van de nodige foliumzuren. Eieren bevatten veel choline, net als sojabonen, pindakaas, aardappelen of volkoren brood.

Brainfood: IJzer

IJzer helpt het bloed om het lichaam van zuurstof te voorzien. Een tekort aan ijzer is in verband gebracht met ADHD, leerstoornissen en een verlaagd IQ. Ook de manier waarop we bepaalde dingen inschatten en handelingen kiezen wordt hierdoor beïnvloed. IJzer is te vinden in spinazie, molasse, linzen, tofoe, broccoli en spruiten.

Brainfood: Vitamine E

Sommige mensen zweren bij een dagelijkse puzzel of een potje braintraining op de Nintendo om de hersenen fit te houden. Voedsel met vitamine E kan je hersenen ook scherp houden. Vitamine E, in combinatie met vitamine C worden in verband gebracht met het verminderen van de achteruitgang van het vermogen om te leren door veroudering. Vitamine E rijk voedsel is: rapen, knolsoorten, spinazie en broccoli. Als je niet op van deze soorten houdt kun je zonnebloempitten of olijven eten voor je dosis vitamine E.

Leave a Comment