BTW verhoging snacks en vet

Snacks, snoep, chips en veel afhaalmaaltijden zitten vol verzadigde vetten. Erg slecht voor de gezondheid. De groep mensen die veel van dit slechte spul in zijn dagelijkse dieet heeft zorgt voor een flinke financiële belasting voor de gezondheidszorg. Overgewicht, hart -en vaatziekten, en dus ook de kosten, nemen als gevolg hiervan jaarlijks fors toe.

Niet alleen de gezondheidszorg leidt hier onder. Ook de maatschappij (die ook de gezondheidszorg betaalt) moet mee betalen aan de ‘slechte eters’. Zij krijgen immers vaker te kampen met gezondheidsproblemen en zijn vaker dan gezonde eters, genoodzaakt te stoppen met werken door gezondheidsproblemen. Het is wachten tot de overheid deze koe gaat melken.

Als er over een tijdje minder benzine wordt gekocht, de sigarettenverkoop instort en er steeds minder gedronken wordt, loopt de overheid jaarlijks tientallen miljarden euro’s mis. En die moeten toch echt ergens anders vandaan komen. Volgende melkkoe dus maar: vet! Het idee is hetzelfde als bij de auto: “de vervuiler betaalt”. In dit geval zal dat worden: “de vet eter betaalt”. Verwacht wordt dat als de btw verhoogd wordt naar 30 tot 35% de consumptie van junkfood afneemt met 5 tot 6 %.

De vraag is of deze maatregel leidt tot de consumptie van minder junkfood
In principe maakt het voor de overheid niet uit. Als de consumptie vermindert nemen de kosten af. Als de consumptie niet afneemt blijven de inkomsten hoog door de hoge btw. Interviews op straat wijzen erop dat veel mensen de patat er niet voor laten staan. Zelfs als de prijs zou verdubbelen. Mensen zijn het beu dat de overheid elk pleziertje probeert te belasten omdat ze weet dat men toch wel consumeert en koopt. Voorlopig zal de maatregel nog niet worden doorgevoerd. Maar het staat vast dat het wel gaat gebeuren als de huidige trend van overgewicht voortzet.

Leave a Comment