Calorieën, koolhydraten of vet…

Ongeacht hoeveel je zou willen afvallen, je loopt waarschijnlijk tegen een aantal verwarrende feiten aan tijdens je orientatie. Moet je nu minder calorieen, koolhydraten of juist minder vet eten? Ik zelf werd door al die verschillende informatie inn het verleden zo in de war gebracht dat ik me afvroeg of het niet het gemakkelijkst zou zijn om gewoon te stoppen met eten. Het moge duidelijk zijn dat een langere periode niet eten geen optie is. Sommige vormen van sap of waterdieeten kunnen goed zijn voor de gezondheid, maar alleen als ze niet te lang worden gevolgd. Te lang vasten zal uw gezondheid negatief beïnvloeden. Om wat meer duidelijkheid te scheppen zijn hier de drie dieetstromingen nader toegelicht.

Minder calorieën

Het lichaam heeft elke dag een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig. Minder calorieen innemen dan deze dagelijkse behoefte zal resulteren in gewichtsverlies doordat het lichaam vet gaat verbranden in plaats van de gegeten calorieen. Je kan natuurlijk ook meer calorieen verbranden dan dat je normaal zou doen. Bijvoorbeeld door te sporten , wat vaker te de fiets te pakken of te voet op pad gaan. Het probleem wat de meeste mensen ervaren met deze benadering is dat ze honger krijgen. Veel van het moderne voedsel stilt de honger niet voor zeer lang bij de meesten van ons, maar ze bevatten vaak wel vrij veel calorieën.
Een mogelijkheid is om drie eenvoudige maaltijden van elk 400 calorieën per dag te eten. Zo kom je op een totaal van 1200 calorieën per dag. Dit is voor meeste mannen en de vrouwen vrij weinig, maar je zal zeker gewicht verliezen. Als dit de honger niet genoeg stilt kun je overstappen naar vijf maaltijden met elk 250 calorieën. Vanwege de spreiding van de calorie inname wordt de honger beter gestild. Let wel op wat je elek maaltijd eet, want zoals gezegd bevatten veel van het moderne voedsel veel (verborgen) calorieën. Veel snelle snacks en zogenaamde candy-bars hebben al 250 calorieën per stuk.

Minder vet eten

NAdeel van het anti vet dieet ten opzichte van een dieet met minder calorieen is dat het eten van voedsel met weinig vet de honger minder stilt en je dus relatief snel weer honger krijgt. Ook zal een extreem anti vet dieet uiteindelijk gezondheidsproblemen veroorzaken. Door vet in voedsel heb u langer een verzadigd gevoel. In moderne light producten worden de vetten vervangen door “vullers” in de vorm van suiker en zetmeel. Deze suikers en het zetmeel worden snel verwerkt door uw lichaam, wat betekent u sneller hongeriger zult worden. Veel mensen maken de fout door te denken dat ze deze light en dieet producten zo vaak en zo veel kunnen eten als ze willen. Maar in werkelijkheid eten ze veel te veel calorieën, teveel verwerkte suikers en chemische troep. Er moet natuurlijk wel gelet worden op vetbeperking in het dieet. En dan met name de verzadigde vetten, teveel van deze verzadigde vetten kunnen gezondheidsproblemen en gewichtsproblemen veroorzaken.

Geen koolhydraten

De rage van enkele jaren geleden, maar zoals de tijd heeft uitgewezen niet bijster gezond. Het grootste deel van de broodnodige groenten en fruit bevatten koolhydraten. Het is dus beter om de inname van koolhydraten te beperken in plaats van helemaal uit te elimineren. Je zou ernaar moeten streven om gezonde koolhydraten te eten in plaats van eenvoudige. Dan kun je de totale hoeveelheid ingenomen koolhydraten nog steeds beperken, als je maar probeert zoveel mogelijk goede koolhydraten te eten zoals die in groenten of kaas. Waarschijnlijk heb je wel van het dieet gehoord waarbij je zo veel voedsel mag eten als je wil, zolang je je inname van koolhydraten maar beperkt. Sommige mensen beweren elke dag maar liefst 3000 calorieën te eten en nog af te vallen. Zolang ze maar de inname van koolhydraten beperken. De reden waarom dit werkt is vrij eenvoudig. Het streng beperken van snelle, eenvoudige suikers, zetmeel zal de insulineproductie van uw lichaam beperken. En het zal u dwingen om ander voedsel te eten (vet) dat de honger beter en langer stilt.

Beste manier voor afvallen

De gezondste en misschien wel beste manier om af te vallen is om de calorie inname te beperken en hierbij vooral te letten op het minder eten van producten die veel snelle koolhydraten bevatten zoals zetmeel en suikers. Na enkele dagen dieet met weinig koolhydraten zal je hunkeren naar iets zoetigs maar het kan ook uw eetlust doden. Uiteindelijk krijg je veel minder calorieën binnen, omdat u niet vaak hongerig bent en u niet naar zoetigheden grijpt. Na een tijdje zal een dieet met weinig koolhydraten dus vanzelf een dieet met weinig caloriedieen worden. Het zelfde is van toepassing op dieeten met weinig vet. Hierbij zult u uiteindelijk meer vezel rijk voedsel eten en zul je minder honger hebben. Vezelrijk voedsel bezit van nature minder koolhydraten en calorieën. Het komt er in principe op neer dat je niet teveel, gevarieerd en gezond moet eten met niet teveel snelle suikers en koolhydraten. Doe dit en u zult gewicht verliezen.

Leave a Comment