Chocola, een zegen voor zwangere vrouwen?

Vrouwen die chocolade eten hebben een verkleinde kans op het ontwikkelen van zwangerschapsvergiftiging (o.a. hoge bloedruk). Dit kan een gevaarlijke complicatie zijn bij de zwangerschap. Dit blijkt uit een studie van de Yale universiteit en is gepubliceerd in “ the journal Epidemiology”.

Het onderzoeksteam van het Yale Centrum voor Perinatale, Pediatrische en Milieuepidemiologie wilde onderzoeken of chocolade, en dan met name puur, zwangere vrouwen beschermt tegen zwangerschapsvergiftiging. Eerder bleek al dat pure chocolade kan beschermen tegen hart -en vaatziekten. Zwangerschapsvergiftiging veroorzaakt een hoge bloeddruk en eiwitten in de urine. Vrouwen die de aandoening hebben klagen vaak over zwellingen, plotselinge gewichtstoename, hoofdpijn en zichtproblemen.

Minder kans op zwangerschapsvergiftiging door chocolade

Het onderzoek richtte zich op de door vrouwen zelf bijgehouden chocoladeconsumptie, en op de hoeveelheid theobromine (bijproduct van chocolade) in het navelstrengbloed van de zwangere vrouwen. Het onderzoek maakte geen verschil tussen pure chocolade of andere soorten, maar het is wel zo dat pure chocolade meer theobromine bevat. Het onderzoek, bij de 1.681 vrouwen, toonde aan dat de vrouwen die meer dan 5 porties per week aten minder risico liepen op zwangerschapsvergiftiging. Van de 1.346 vrouwen waarvan informatie over hun navelstrengbloed beschikbaar was, hadden diegenen met een grotere hoeveelheid theobromine een kleinere kans op het ontwikkelen van zwangerschapsvergiftiging.

De resultaten waren helemaal opzienbarend bij vrouwen met de grootste hoeveelheden theobromine in hun bloed. Deze 25 procent van de vrouwen hadden maar liefst een met 70 procent lager risico op het ontwikkelen van zwangerschapsvergiftiging dan de vrouwen met weinig tot geen theobromine in hun navelstrengbloed. De sterkte van dit onderzoek was dat het zich concentreerde op theobromine, de werkzame stof. En niet op chocolade in het algemeen. Vervolgonderzoeken moeten uitwijzen welke soorten chocolade de meeste voordelen bieden. Vooralsnog wordt aangeraden niet te buiten te gaan aan het eten van chocolade.

Leave a Comment