Dagelijks 3 kwartier wandelen tegen overgewicht

Elke dag een beetje extra lopen kan helpen bij het onder controle houden van diabetes type 2, maar mensen met obesitas die willen afvallen zouden wel eens harder moeten trainen als dat ze zelf denken. Dit is de conclusie van een onlangs gepubliceerd onderzoek. Simpelweg 45 minuten extra lopen per dag heeft al vele mensen geholpen om hun bloedsuiker onder controle te houden, schreef Michael Trenell van de universiteit van Newcastle in ‘The journal Diabetes Care’.

!–more–>

“Mensen willen er vaak niet eens aan denken om naar de sportschool te moeten, maar wat we hebben uitgevonden is dat bijna iedereen met diabetes actiever kan worden alleen door wat extra te lopen.” schreef Trenell verder. Het onderzoeksteam stelde 10 paren samen en vroeg hen meer dan 10.000 stappen per dag te lopen. Bestaande uit een diabetes patiënt en iemand zonder de aandoening. De personen van elk paar waren even lang, even zwaar. MRI scans lieten zien dat de mensen die elke dag 45 minuten extra wandelden, elke dag 20% meer vet verbrandden. Hierdoor steeg het vermogen van de spieren om suiker op te slaan en de diabetes onder controle te houden.

Wandelen helpt tegen suikerziekte en overgewicht

Wat er nu zo spannend is aan dit onderzoek is dat het een directe manier geeft om suikerziekte te helpen onder controle te houden zonder dat er medicijnen aan te pas hoeven komen. Ruim 246 miljoen mensen wereldwijd hebben diabetes en de aandoening is verantwoordelijk voor maar liefst 6% van de jaarlijkse wereldwijde sterfgevallen. In 90% van de gevallen gaat het om diabetes type 2. Diabetes type staat in directe relatie met overgewicht, obesitas en te weinig beweging. Overgewicht, obesitas en diabetes zijn groeiende problemen omdat steeds meer landen zich snel ontwikkelen en een Westerse levensstijl aannemen. De internationale diabetes federatie schat dat het aantal mensen met diabetes in 2025 zal uitstijgen boven de 380 miljoen. De huidige bewegingsrichtlijnen schrijven 5,5 uur beweging per week voor. Dit zou wel eens te weinig kunnen zijn om overgewicht en obesitas tegen te gaan of om af te slanken.

Elke dag wat beweging, dan kom je niet aan

Om een optimale hoeveelheid beweging vast te stellen werd een groep van 201 te zware personen aan 4 verschillende bewegingsprogramma’s onderworpen. Na zes maanden hadden de vrouwen in alle vier de groepen gemiddeld 8 tot 10 % van hun totale gewicht verloren, maar velen kwamen weer snel aan. De groep vrouwen die elke dag ongeveer een uurtje extra bewogen kwamen niet opnieuw aan. Zij hielden ook een gezonder voedingspatroon vol. De onderzoekers raden aan dat mensen die willen afvallen en het overgewicht er af willen houden op zijn minst 4,5 uur per week bewegen en niet 2,5 uur per week zoals eerst werd aangeraden. Er komt steeds meer duidelijkheid dat beweging het belangrijkste aspect is van afvallen en op een gezond gewicht blijven.

Leave a Comment