De groene leugen, organisch blijkt niet gezonder

Nieuw onderzoek, gepubliceerd in het laatste nummer van het Amerikaanse wetenschappelijk bulletin van voedsel en agricultuur, toont aan dat er geen enkel bewijs is voor het argument dat organisch voedsel beter of gezonder is dan voedsel wat wordt gekweekt met pesticiden en chemicaliën.

Organisch niet gezonder

Veel mensen betalen meer dan een derde extra voor organische producten. Reden hiervan is dat ze geloven dat het gezonder is en meer vitaminen bevat als niet organische producten. Het onderzoek van de afdeling Menselijke Voeding van de universiteit van Kopenhagen toont aan dat er gewoon geen bewijs is on deze gedachte te kunnen bevestigen.
Dit is het eerste onderzoek ooit wat het behoud van vitaminen en mineralen onderzocht. Dieren kregen voedsel wat bestond uit gewassen die op 3 verschillende manieren zijn gekweekt. De gewassen waren wortelen, boerenkool, erwten, appels en aardappelen. Ingrediënten dus die op veel boodschappenlijstjeszijn terug te vinden.
De drie kweekmethoden die gebruikt werden zijn:

 1. Op grond met dierlijke mest en zonder pesticiden.
 2. Op grond met dierlijke mest en met pesticiden.
 3. Op grond met kunstmest en pesticiden.

Bij alle drie de methoden stonden de gewassen op dezelfde akkers met dezelfde grondkwaliteit en weersomstandigheden. Ook de oogsttijden waren hetzelfde. Na de oogst bleek dat er geen verschillen te vinden waren in de hoeveelheden vitaminen en mineralen. De organisch gekweekte gewassen werden 2 jaar lang aan de proefdieren gevoerd en de hoeveelheden vitaminen en mineralen die ze daarmee binnenkregen werden gemeten en vastgelegd. Ook hier was geen verschil waar te nemen tussen de op verschillende manieren gekweekte gewassen.
Volgens het onderzoeksteam zijn er geen systematische verschillen gevonden tussen de verschillende gewassen die met organische en conventionele methoden waren gekweekt. Daarom ondersteunt het onderzoek het geloof dat organisch gekweekte producten meer vitaminen en mineralen zouden hebben niet. Moderne chemische gewasbeschermers om onkruid, ziektes en plagen te weren worden diepgaand getest en moeten door verschillende instanties worden goedgekeurd alvorens ze mogen worden gebruikt. De minerale voedingsstoffen in kunstmest hebben, eenmaal opgenomen door de grond, dezelfde chemische samenstelling als die in dierlijke mest. Organisch gekweekte gewassen leveren meestal kleinere hoeveelheden. Het eten ervan is meer een statement als wat anders.

2 thoughts on “De groene leugen, organisch blijkt niet gezonder

 1. Dat je de stelling zelf gelooft, moet je zelf weten, maar dat je overig nietsvermoedende lezers vergiftigd met deze ONZIN, vind ik bijna crimineel.

  Het kan misschien zo zijn dat organisch voedsel net zoveel vitaminen en mineralen bevat als niet-organisch voedsel (wat ik eigenlijk nog steeds niet geloof), maar het is bewezen dat pesticiden en chemicaliën alsook veel van de toevoegingen in bewerkt voedsel (om het langer houdbaar te maken, mooier te laten kleuren m.a.w. aantrekkelijker te laten ogen en opbrengst te verhogen) KANKERVERWEKKEND zijn. Dus mocht het al zo zijn dat de vitaminen en mineralen hetzelfde zijn, dan is organisch voedsel gewoonweg gezonder omdat er al die troep niet in zit waar je kanker van kunt krijgen en tegenwoordig met een steeds grotere zekerheid KRIJGT; 1/3 van de mensen gaat tegenwoordig dood aan kanker en laat deze enorme stijging van het aantal kankergevallen en -doden nu net gepaard zijn gegaan met de opkomst van massaproductie en -consumptie (opkomst van steeds grotere supermarkten met steeds meer snel te bereiden, lang houdbaar, mooi ogend, opgefokt voedsel, ten opzichte van de neergang van de versspecialisten (slager, groenteboer etc) en organisch voedsel.

  En het kan me eigenlijk niet zoveel schelen wat er uit allerlei van de overheid uit gesubsidieerde onderzoeken blijkt (zeker geen Amerikaanse), want ze zijn gewoon bezig om de afhankelijkheid van voedsel te verleggen naar de voedingsindustrie (de corporates, de grote jongens ipv kleinschalig, lekker lokaal en gezond organisch; zo is het in amerika onlangs verboden om privaat voedsel te verbouwen en verboden om als lokale grossier lokaal vers voedsel in te kopen en verkopen in verband met “besmettingsgevaar”) omdat ze daar heel grote belangen bij hebben, alsook bij al die toevoegingen (waar ik verder niet op in zal gaan omdat het een heel smerig verhaal met zich meebrengt, maar geïnteresseerden kunnen via heel veel bronnen op internet de waarheid hierover vinden, googlen, youtuben etc..). Vraag jezelf eens af waarom in het mediterane gebied of in Azië het kankerprobleem niet zo groot is; omdat ze daar nog veel lokaal/regionaal eten en daarmee niet zoveel troep door hun kanaal geduwd krijgen!

  Dus als je de volgende keer nog eens je eenzijdig en door overheid gevoede propaganda wilt delen met nietsvermoedende lezers die gezond eten WEL belangrijk vinden en niet zozeer als een statement eten (wat een drogreden!), dan mag je je wel eens wat meer verdiepen in de andere kant van dergelijke verhalen. En als ik je een advies mag geven; stel standaard je vraagtekens bij uitkomsten van onderzoeken vanuit (semi) overheden of grote industrieën en al het “nieuws” wat je op tv ziet, op de radio hoort of in de kranten leest, want die media zijn ook slechts in handen van een handjevol mediamagnaten die in de meeste gevallen vriendjes zijn met overheden en overige corporates (en daardoor meer eenzijdig nieuws brengen) want voor hen zijn de belangen nou eenmaal HEEL erg groot, want er gaat HEEL veel geld in om (om nog maar niet van de overige belangen te spreken). Gebruik Internet (ver gedecentraliseerd, dus veel meer nieuws vanuit veel meer bronnen), onderwerpen BREED en DIEP onderzoeken en niet gelijk het eerste artikel geloven (KRITISCH ZIJN) en jezelf daarbij afvragen wat de belangen zijn. Ik hoop dat je nooit meer van deze onzin op internet zet en voordat je er iets op zet, fatsoenlijk je huiswerk hebt gedaan, omdat de meeste mensen helaas niet meer kritisch kunnen nadenken en het eerste de beste geloven, dus straks gaan ze je nog geloven ook.

 2. Hallo QHV,

  Bedankt voor je reactie. Wat op deze pagina is gepubliceerd is een beknopte omschrijving van het uitgevoerde onderzoek en de daar uit voortkomende bevindingen en conclusies. Op het moment van publicatie was dit nieuws in de voedingsbranche. Wat je zegt zal misschien best waar zijn en klint logisch. En als wat je zegt nieuws is na een publicatie van een onderzoek zullen we dat ook gewoon op de site plaatsen.

Leave a Comment