De groene leugen, organisch blijkt niet gezonder

Nieuw onderzoek, gepubliceerd in het laatste nummer van het Amerikaanse wetenschappelijk bulletin van voedsel en agricultuur, toont aan dat er geen enkel bewijs is voor het argument dat organisch voedsel beter of gezonder is dan voedsel wat wordt gekweekt met pesticiden en chemicaliën.

Organisch niet gezonder

Veel mensen betalen meer dan een derde extra voor organische producten. Reden hiervan is dat ze geloven dat het gezonder is en meer vitaminen bevat als niet organische producten. Het onderzoek van de afdeling Menselijke Voeding van de universiteit van Kopenhagen toont aan dat er gewoon geen bewijs is on deze gedachte te kunnen bevestigen.
Dit is het eerste onderzoek ooit wat het behoud van vitaminen en mineralen onderzocht. Dieren kregen voedsel wat bestond uit gewassen die op 3 verschillende manieren zijn gekweekt. De gewassen waren wortelen, boerenkool, erwten, appels en aardappelen. Ingrediënten dus die op veel boodschappenlijstjeszijn terug te vinden.
De drie kweekmethoden die gebruikt werden zijn:

  1. Op grond met dierlijke mest en zonder pesticiden.
  2. Op grond met dierlijke mest en met pesticiden.
  3. Op grond met kunstmest en pesticiden.

Bij alle drie de methoden stonden de gewassen op dezelfde akkers met dezelfde grondkwaliteit en weersomstandigheden. Ook de oogsttijden waren hetzelfde. Na de oogst bleek dat er geen verschillen te vinden waren in de hoeveelheden vitaminen en mineralen. De organisch gekweekte gewassen werden 2 jaar lang aan de proefdieren gevoerd en de hoeveelheden vitaminen en mineralen die ze daarmee binnenkregen werden gemeten en vastgelegd. Ook hier was geen verschil waar te nemen tussen de op verschillende manieren gekweekte gewassen.
Volgens het onderzoeksteam zijn er geen systematische verschillen gevonden tussen de verschillende gewassen die met organische en conventionele methoden waren gekweekt. Daarom ondersteunt het onderzoek het geloof dat organisch gekweekte producten meer vitaminen en mineralen zouden hebben niet. Moderne chemische gewasbeschermers om onkruid, ziektes en plagen te weren worden diepgaand getest en moeten door verschillende instanties worden goedgekeurd alvorens ze mogen worden gebruikt. De minerale voedingsstoffen in kunstmest hebben, eenmaal opgenomen door de grond, dezelfde chemische samenstelling als die in dierlijke mest. Organisch gekweekte gewassen leveren meestal kleinere hoeveelheden. Het eten ervan is meer een statement als wat anders.