De top 10 dieetonzin!

Weinig vet! Weinig koolhydraten! Eet zoveel je wil! Eet niet na 8uur! Nu dan eindelijk de waarheid over afvallen en dieeten.

Dieetfabel nr. 1: Eet niet na 8 uur ‘s avonds

De theorie: Je verbrandt de calorieën die eerder op de dag at. De calorieën die je na 8 uur eet worden niet verbrand maar omgezet in vet.
De werkelijkheid: Calorieën weten niet hoe laat het is. “Uw lichaam verteert en verbruikt calorieën altijd op exact dezelfde manier, zowel in de ochtend, middag als avond.” zegt dr. Mary Flynn, een onderzoeksdiëtiste.
Advies: Verdeel je eten over heel de dag. Als je hongerig bent grijp je naar alles wat voor handen is en zal je eerder een slechte keuze maken. Probeer niet langer dan vijf uur zonder eten door te komen.

Dieetfabel nr. 2: Veel kleine maaltijden verhogen de werking van de spijsvertering

De theorie: Als je constant kleine hoeveelheden voedsel verbrand, zal je je spijsvertering goed brandend houden en zal je meer calorieën branden.
De werkelijkheid: Het eten van het voedsel zelf heeft een te verwaarlozen effect op de spijsvertering. Grote en gespierdmensen verbranden over het algemeen wel meer calorieën.
Advies: Kweek spiermassa. Een pond vetvrij weefsel verbrandt ongeveer 14 calorieën per dag, terwijl een pond vet maar 2 tot 3 calorieën per dag verbrandt. Als je een hekel hebt aan gewichten, kunt je je spieren handhaven door van het beoefenen van Pilates, Body Sculpting of Yoga.

Dieetfabel nr. 3: Van pasta wordt je dik

De theorie: Als je koolhydraten eet, verandert je lichaam hen in suikers, die dan als vet worden opgeslagen.
De werkelijkheid: De koolhydraten op zich maken u niet dik. Extra calorieën wél, ongeacht in welke vorm: koolhydraten, vetten of eiwitten.
Advies: Als je pasta met mate eet is het prima. Diëtisten adviseren over het algemeen een hoeveelheid 60 tot 100 gram ongekookte pasta per persoon aan.

Dieetfabel nr. 4: Koffie kan helpen bij het afvallen

De theorie: De cafeïne in koffie onderdrukt de eetlust en bevordert de spijsvertering.
De werkelijkheid: Misschien zal de koffie je eetlust tijdelijk verminderen, maar het drinken van een paar koppen per dag is niet genoeg om effect te hebben bij het afvallen.
Advies: Geniet elke dag van een paar kopjes koffie (of thee), als je wil. Onthoud wel dat als je er melk en/of suiker in doet je calorieën binnenkrijgt. Bijvoorbeeld, een grote koffie verkeer kan maar liefst 330 calorieën bevatten.

Dieetfabel nr. 5: Melk bevordert het gewichtsverlies

De theorie: Het calcium helpt het lichaam vet afbreken wat het gewichtsverlies bevordert.
De werkelijkheid: Zuivel bezit geen magische eigenschappen. Maar de eiwitten kunnen helpen het hongergevoel te verminderen.
Advies: Nuttig gerust zuivelproducten, kies wel zoveel mogelijk de halfvolle of magere producten, ze bevatten minder calorieën en minder ongezonde verzadigde vetten.

Dieetfabel nr. 6: Op dieet gaan is de beste manier om af te vallen

De theorie: Het tijdelijk volgen van een dieet is de slimste manier om overgewicht kwijt te raken.
De werkelijkheid: Op de korte termijn: je verliest gewicht met elk dieet dat in het eten van minder calorieën resulteert. Maar dit leidt niet tot een beter eetpatroon.
Advies: Ga niet op een “snel dieet”. Probeer in de plaats daarvan, de manier waarop u eet te veranderen. Zoek een dieet waar u op de lange termijn mee kunt leven, en zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid calorieën eet om te afvallen.

Dieetfabel nr. 7: Het eten van koolhydraten en eiwitten in verschillende maaltijden helpt bij het afvallen

De theorie: Eiwitten en koolhydraten hebben verschillende enzymen nodig voor de vertering. Als je de twee afzonderlijk eet, verbeter je je spijsvertering en dus gewichtsverlies.
De werkelijkheid: Je spijsvertering kan alle verschillende voedselgroepen tegelijkertijd behandelen.
Advies: Eet eiwitten gewoon samen met koolhydraten, maar kies ze bewust. De beste keuzes zijn: mager vlees, gevogelte, halfvolle of magere zuivelproducten en tofoe. Zij bevatten allen weinig verzadigde vetten. De beste koolhydraten zijn volkoren, vruchten en groenten. Zij bieden meer voordelen voor de gezondheid dan verwerkte granen.

Dieetfabel nr. 8: Je moet veel minder calorieën eten

De theorie: Eet veel minder; weeg veel minder.
De werkelijkheid: Zeker, als je van 1.200 calorieën per dag leeft zal je afslanken, maar niet voor lang. Psychologisch gezien is het erg moeilijk om strikte diëten over een lange periode vol te houden omdat ze de mens uitput en hongerig maakt. Iets waar tegen het lichaam zich steeds steviger gaat verzetten.
Advies: Honger jezelf niet uit. Als je van je overgewicht af wil en het nooit meer terug wil, heb je een bescheiden caloriebeperking nodig die je makkelijk volhoudt en nooit opgeeft.

Dieetfabel nr. 9: Light producten helpen bij het dieet

De theorie: Producten met een laag vetgehalte, een laag koolhydraatgehalte en kunstmatig zoetstoffen maken het afslanken erg makkelijk.
De werkelijkheid: Bovenstaande betkent niet altijd dat de producten ook minder calorieën leveren. En als je probeert om gewicht te kwijt te raken , kan een teveel van deze ‘traktaties’ je inspanningen wel eens ondermijnen.
Advies: Als je wordt verleid door een snack met het label “light” of “minder vet” controleer dan het etiket. Bekijk hoeveel calorieën er in zit, en vergelijk dat dan met de calorieën in een vergelijkbaar “niet light” product.

Dieetfabel nr. 10: Van vet eten word je dik

De theorie: Vet bezit 9 calorieën per gram, terwijl koolhydraten en eiwitten er slechts vier per gram hebben, dus om overgewicht kwijt te raken moet je vet vermijden.
De werkelijkheid: Vet is niet de vijand. Hoewel producten met veel vet bol staan van de calorieën, kan een bescheiden hoeveelheid vet je helpen meer voldaan te voelen (zodat je uiteindelijk minder eet). En het kan gezond voedsel, zoals groenten beter laten smaken (zodat kunt u meer van hen eten).
Advies: Eet vet, maar houdt het bescheiden. Kies gezonde onverzadigde vetten die onder andere te vinden zijn in oliën, noten en in vis. Vermijd verzadigde vetten zoveel mogelijk, hoofdzakelijk te vinden in rundvlees en zuivelproducten. Kijk ook uit voor transvetten, die in heel wat verpakt voedsel, fast food en margarine zitten.

Belangrijkste les? Klinkt een beetje lullig, maar het klopt als een bus: “Als er ‘te’ voor staat is het niet goed.”

Leave a Comment