Een opgezette buik en darmklachten

Wel 10 tot 20 procent van de mensen zegt wel eens een opgezette buik en/of darmklachten te hebben. De meerderheid denkt dat de klachten het gevolg zijn van overtollige gasproductie van de stofwisseling. Velen vinden dat gênant en zeggen dan ook niets tegen de huisarts over hun buik -en darmklachten. Als je ook tot deze groep behoort dan hoef je je niet direct zorgen te maken over je binnenste. Er hoeft niets ernstigs aan de hand te zijn.

De meest voorkomende oorzaken van een opgezette buik zijn: het inslikken van lucht tijdens het eten, te snel eten en de bacteriële verwerking van het voedsel. De samenstelling van het gas dat we op boeren lijkt op die van lucht. Het gas wat door de darmen het lichaam verlaat is het resultaat van de bacteriën die het voedsel helpen verteren. Onze darmen kunnen niet alles verteren wat we eten. Wat niet kan worden verteerd gaat door naar de darmen. De darmen zitten vol met bacteriën, gisten en schimmels die de overblijfselen na de stofwisseling verwerken. Deze ‘afvalverwerkers’ zijn met name dol op de niet opgenomen koolhydraten. En juist bij het verwerken van die koolhydraten wordt veel gas ontwikkeld wat kan leiden tot een opgezette buik.

Er zijn niet echt goede en makkelijke testen beschikbaar om darmgassen en de bijbehorende darmklachten en opgezette buik te beoordelen. Bloedtesten, röntgenfoto’s en verschillende scopieën helpen meestal niet bij het stellen van een diagnose naar aanleiding van darmklachten en/of een opgezette maag. Doktoren proberen vaak verschillende maatregelen en schrijven soms middeltjes voor die zonder recept te koop zijn om het opgeblazen gevoel en/of winderigheid tegen te gaan. Maar echte medicijnen zijn er niet voor overtollige gasvorming.

Probeer zo min mogelijk legumes , appels, pruimen, rozijnen etc. te eten. Bruine bonen, broccoli en andere kruisbloemige groenten, Mexicaans eten staan ook bekend om hun gasvorming. Als je veel kauwgom eet kan je ook last krijgen van een opgezette buik of winderigheid. Suikervrije kauwgom bevat vaak sorbitol wat de gasvorming bevordert. Ook koolzuurhoudende dranken zitten vol gas. Sommige medicijnen veroorzaken een opgezette buik omdat ze de darmwerking vertragen en het gas daardoor langere tijd zit ‘opgesloten’.

Leave a Comment