Een platte buik: de waarheid

Mensen wereldwijd geven jaarlijks tientallen miljoenen, zoniet honderden miljoenen uit in hun zoektocht naar een platte buik. Op dit moment zijn er wel 200 of meer verschillende buispierapparaten op de markt. Met al die verschillende apparaten zou je misschien verwachten dat iedereen zou rondlopen met een platte strakke buik of wasbordje. Mooi niet dus.

De meeste, misschien wel allemaal, zullen weinig bijdragen aan een platte buik. Dat komt simpelweg omdat de spieren die je aan het trainen bent verborgen liggen onder een laagje vet. En dat laagje gaat echt niet weg door buikspieroefeningen te doen.
Om je taille succesvol kleiner te maken heb je een beetje basiskennis nodig over het functioneren van de buikspieren en hoe je lichaam vet verbrandt. Het eerste wat je moet weten is het verschil tussen vet en spieren. Vet kun je beschouwen als een door je lichaam aangelegde reservevoorraad calorieën die over je spieren heen wordt opgeslagen. Spieren bestaan uit vezels die kunnen samentrekken of uitrekken om een beweging te realiseren. Vet kan worden omgezet in spieren, maar andersom niet. Wat wél kan is dat je spiermassa kwijtraakt en dat je vet opslaat.
Het eerste wat je dus moet doen voor een strakke buik is de vetlaag die je buik bedekt weg zien te krijgen. Onthoud dat iedereen een platte buik heeft, maar dat hij bij sommige verborgen zit onder een reservevoorraad calorieën! De meest effectieve manier om je buik weer plat te krijgen is een combinatie van krachttraining (met extra focus op je middenrif), cardio training en een stabiel bloedsuiker niveau (weerhoudt je lichaam ervan extra vet aan te maken en helpt het om vet te verbranden).

Platte buik Tip 1. Begin met een vorm van progressieve krachttraining

De primaire functie van de buikspieren is om je torso naar voren te kunnen bewegen. Maar er zijn ook spieren die je torso zijwaarts laten bewegen of laten roteren. Wil je sterke buikspieren ontwikkelen betrek dan zeker de volgende oefeningen in je work-out:

  • 1-2 voorwaartse buigoefening (crunch, sit-up, etc.)
  • 1-2 zijwaartse buigoefening (side bends, side crunches, etc.)
  • 1-2 rotatie oefeningen (trunk rotaties, staande twists, etc.)

De buikspieren zijn net als elke andere spier en ze zouden op zijn meest 3 keer per week moeten worden getraind. En let er op dat je training progressief is, oftewel steeds zwaarder wordt.

Platte buik Tip 2. Doe korte intensieve cardio trainingen om je stofwisseling te versnellen

Cardio trainingen zijn belangrijk om dat ze, mits ze goed worden gedaan, je stofwisseling maar liefst voor 4 tot 24 uur kunnen aanslingeren! Dat betekent dus dat je minder kans hebt dat je lichaam vet gaat opslaan door je doorstomende stofwisseling. En tijdens de training zelf verbrandt je ook nog eens extra calorieën. Hieronder is een voorbeeld gegeven van een interval training die je in combinatie met elke activiteit zou kunnen gebruiken (lopen, fietsen, zwemmen etc.).
Doe een rustige warming up voor 2 tot 5 minuten, gelijk daarna 30 seconden zo hard mogelijk trainen en dan een minuut gemiddelde training. Herhaal dit 6 tot 10 keer en aan het einde doe je een rustige cooling down van 2 tot 5 minuten.

Platte buik Tip 3. Een stabiele bloedsuiker is de sleutel

Misschien wel het belangrijkste van allemaal: je bloedsuiker stabiliseren! Dit is een vereiste als je overtollig vet wil verbranden en wil zorgen dat het ook wegblijft. Om je bloedsuiker stabiel te krijgen moet je regelmatig iets eten, zeg elke 2 a 3 uur. De sleutel is om je lichaam steeds alleen te geven wat het nodig heeft. Je lichaam verbrandt 24 uur per dag calorieën, dus waarom zou je slechts 2 keer per dag bijtanken? Geef je lichaam de brandstof die het nodig heeft: groenten, fruit, volkoren producten en magere eiwitrijke producten (chicken, vis, mager rundvlees, eieren etc.). Er wordt over het algemeen te veel waarde gehecht aan het vetpercentage van producten en hoe ongezond het is. Calorieën zijn calorieën en het maakt je lichaam niet uit waar het vandaan komt, het wordt toch opgeslagen als lichaamsvet.
Dit wil niet zeggen dat wat je eet niet belangrijk is, het wil alleen zeggen dat het op het kwijtraken van overtollig lichaamsvet weinig invloed heeft. Probeer altijd een gezonde keuze te maken maar denk niet dat een cheese burger altijd wordt opgeslagen als vet.

Platte buik Tip 4. Schakel een professional in (op de sportschool)

Jammer genoeg weten veel mensen niet genoeg van het menselijk lichaam, voedingswaarden of effectieve training om hun doelen qua gezondheid en fitheid na te streven. Vraag jezelf af of je tevreden bent met je huidige vooruitgang. Zoniet, overweeg dan eens om hulp te vragen aan je fitnessinstructeur. Vertrouw niet enkel op wat je leest in fitness magazines of wat je van anderen hoort. Een gekwalificeerd fitnessinstructeur kan je helpen je doelen te bereiken op een gezonde en snellere manier.

1 thought on “Een platte buik: de waarheid

Leave a Comment