Een wasbordje voor iedereen

Het begon allemaal op de basisschool toen je moest tellen hoeveel sit-ups je kon doen in een minuut. En het ging verder toen je op de middelbare school zat, het was immers van levensbelang dat je een strakke buik had. Zelfs op je vervolgopleiding had je nog een wasbordje. Toen werd je 30, 40 of 50….. de zwaartekracht en het nietsdoen hebben je wasbordje veranderd in een hangend matrasje. Waar zijn ze toch gebleven die buikspieren.

Het traditionele denken lijkt te wijzen op: hoemeer crunches hoe strakker je buikspieren. Ontelbare crunches zijn jarenlang de hoeksteen geweest van menig fitnessprogramma. Hebben ze eigenlijk wel nut gehad? Kunnen ze je buik strak maken en je middel verkleinen? Wat mag je verwachten van buikspieroefeningen, hoe kun je het beste je buik trainen en wat heb je er voor nodig?
Simpel gezegd moet je niet verwachten dat je van flubber naar strak kunt gaan enkel door buikspieroefeningen te doen. De reden is simpel, vet en spieren zijn 2 verschillende dingen. Je buikspieren helpen je te bewegen, je positie te bewaren en helpen je te tillen of rechtop te komen. Het doen van crunches of andere buikspieroefeningen kunnen je spieren verstevigen en vorm geven maar zonder de bedekkende vetlaag te verwijderen zie je ze echt niet.

Voor een strakke buik zijn drie dingen belangrijk:

  • aerobe training oftewel vetverbranden
  • krachttraining om de spieren te versterken en de spijsvertering aan te jagen
  • gezond vetarm eten

Als je eenmaal beseft wat je met buikspieroefeningen wel en niet kan bereiken rest dus de vraag: “Wat moet ik doen?”. De beste manier om je buikspieren te trainen is met de juiste techniek en de juiste hoeveelheid weerstand. Er bestaan verschillende fitnessapparaten om de variëteit en intensiteit aan te passen en/of op te voeren. Ze helpen je ook bij de juiste houding. Maar deze machines zijn niet de sleutel tot succes, dat ben je zelf.

De juiste techniek om buikspieren te trainen

Door de juiste houding aan te nemen en houden en de spiergroep te isoleren zal de oefening efficiënt en effectief zijn. Bij het verstevigen van de buik zou je aan de bewegingen van verhuizers moeten denken, zoals curl-ups. En oefeningen die je buikspieren als stabilisator gebruiken zoals de plank en push-ups.
Curl-ups kunnen zonder finessapparatuur worden uitgevoerd. Het gaat erom dat je de oefening langzaam doet en dat je je focust dat je de buikspieren gebruikt om je schouders omhoog te brengen.
De plank kun je doen door voorover te gaan liggen en dan op je ellebogen te rusten. De bedoeling is nu dat je je lijf recht (als een plank) van de grond houdt. Belangrijkste hier is dat je je positie behoudt door constant je spieren in je buik aan te spannen.

De juiste weerstand voor buikspieroefeningen

Meer is niet per se beter als het om het trainen van de buik gaat. Als je met gemak 100 crunches kan doen, gebruik je waarschijnlijk niet voldoende weerstand in je oefening. Hier kan de apparatuur dus erg handig zijn omdat je de weerstand kunt opvoeren. Maar als je net begint zal je eigen lichaamsgewicht waarschijnlijk voldoende weerstand bieden voor 8 tot 20 herhalingen. Wanneer je makkelijk 25 tot 30 herhalingen kan doen moet je je weerstand verhogen zodat je het na 8 to 20 weer voelt. Probeer verschillende oefeningen om te kijken wat het beste bij je past.
Je kunt naast 2 tot 3 verschillende oefeningen ook elke dag je spieren aanspannen als je achter de pc zit of in de auto of waar dan ook. Staand kan ook, span je buikspieren stevig aanen hou dit enkele seconden zo vast. Herhaal dit een paar keer.
Een strakke buik kan op veel verschillende manieren worden bereikt en kan je helpen met je houding in het dagelijks leven.

Leave a Comment