Friet mag best

Amerikanen eten ‘french fries’, Engelsen ‘chips’, Belgen ‘frieten’ en Nederlanders ‘patat’. In al deze landen zijn deze heerlijke gefrituurde aardappelstaafjes ondertussen een vast onderdeel van het dieet geworden. Het probleem is echter dat ze niet altijd en overal gezond bereid worden. Hierdoor komen de frietjes vol slechte vetten zitten.

Als je zulke frieten te vaak aan je dieet toevoegt zal je uiteindelijk last van overgewicht krijgen. Zeker als je er ook nog eens een dikke klodder mayonaise en pindasaus over heen kwakt. We willen je wat tips meegeven zodat de patat af en toe gewoon gegeten kan worden. En dan nog eens op de meest gezonde manier ook, zodat het niet eens zo slecht is.

Welke soort patat:

Als je thuis friet maakt neem dan ovenfriet. En dan het liefst ‘Dolce Frita’s van Aviko’ of een vergelijkbaar alternatief. Hieronder zie de de grote verschillen in frietsoorten per 100 gram (een klein frietje is ongeveer 200 gram):

 • Dolce Frita’s van Aviko: 155 calorieën en 5 gram vet
 • Normale oven friet: 280 calorieën en 8,5 gram vet
 • Normale patat uit de frietuurpan: 310 calorieën en 15 gram vet
 • Gezond frituren

  Als je toch perse wil frituren dan is het het beste om dit in plantaardige olie te doen. Als je dit niet wil kun je een van de gezondere vloeibare frituurvetten gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat het vet of de olie niet te oud is. Als het donker, troebel en niet helder meer is en walmt of stinkt moet je het vervangen. Verder is het van belang dat de frituurpan op de juiste temperatuur wordt ingesteld. Veel mensen draaien de knop van de pan bij aanschaf naar maximum en daar komt hij dan nooit meer van af. Doe dit niet! Kijk op de verpakking van de friet en stel de pan hier op in.

  Als je de friet zelf snijdt houd hem dan lekker dik. Zo zal hij minder vet absorberen en daarom raden we diepvriesfriet af, deze is namelijk bijna altijd dun gesneden.

  Patat mag best: Zout en mayo

  Gebruik zeezout voor de patat, net zo lekker maar met mineralen die in normaal zout niet zitten. Pak liever geen normale mayonaise of pindasaus. Er zijn genoeg alternatieven beschikbaar in de vorm van slasaus, light mayo’s, ketchup, curry, piccalilly enz. Let wel op de calorieën bij het kiezen van light mayo’s. Een van de beste alternatieven is ‘Calvé Extra Light Mayonaise’. Deze mayo bevat slechts 95 calorieën per 100 gram, in normale mayo zitten er 630 per 100 gram!

  Als je bovenstaande tips toepast zal je op een gezondere manier van friet kunnen blijven genieten.

  Leave a Comment