Gezond afvallen op 22 manieren

Gezond afvallen hoeft niet langer te duren. Iedereen wil weten hoe je snel kunt afslanken. Maar een grote groep mensen wil ook graag weten hoe dat op een gezonde manier kan. We hebben hier 22 manieren voor je uitgezet waarmee je zowel snel als gezond kunt afvallen. Lees ze eerst allemaal door en kies dan diegenen uit die het beste bij jou passen. En dan probeer je ze simpelweg uit. De 22 tips voor gezond afvallen:

Gezond afvallen 1: Combineer je dieet altijd met beweging

Als je geleidelijk aan het aantal calorieën in je dieet verminderd, maar nog steeds voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, en dat combineert met voldoende beweging val je het snelst af op een gezonde manier.

Gezond afvallen 2. Voor een grote afstand zijn meerdere kleine stappen nodig

Heb je bijvoorbeeld de gewoonte om ‘s avonds een mok warme chocolademelk of koffie uit een zakje te drinken, dan zullen de kilo’s op jaarbasis toch aardig optellen. Probeer zulke gewoontes stop te zetten en je zult de effecten echt merken, zeker op de lange termijn.

Gezond afvallen 3. Verhoog je lichamelijke inspanning

Als je je hoeveelheid beweging verhoogt en het combineert met een gevarieerd dieet zul je bijna zeker (gezond) afvallen. Denk hierbij aan alledaagse beweging zoals het verder weg parkeren van je auto. Vaker te voet gaan, of met de fiets. Gebruik het trappenhuis i.p.v. de lift. Doe eens wat simpele oefeningen tijdens de reclame van je favoriete programma’s.

Gezond afvallen 4: Ga elke dag een uur fitnessen

Kies oefeningen die je leuk vindt en zorg ervoor dat je ze goed doet. Probeer wel te variëren zodat je het niet te snel beu raakt. Groepslessen zijn erg leuk en werken super motiverend.

Gezond afvallen 5: Eet drie gezonde maaltijden per dag

Verzeker jezelf ervan dat deze drie maaltijden alle essentiele voedingsstoffen leveren die je elke dag nodig hebt. Vergeet niet te ontbijten. Veel mensen slaan het ontbijt over en dat is niet verstandig met het oog op gezond afvallen.

Gezond afvallen 6: Fruit en groenten

Maak saaie maaltijden aantrekkelijk met fruit en groenten. Je komt zo ook dichter in de buurt van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 2 ons groenten en 2 stuks fruit. Voeg verse aardbeien toe aan je ontbijt of zoete paprika aan je sandwich. Je kunt ook fruit voorsnijden en een bakje meenemen of bewaren in de koelkast voor als je trek krijgt. Je snackt zo minder en je krijgt meer fruit binnen.

Gezond afvallen 7: Weeg jezelf wél regelmatig

Dit helpt je te motiveren omdat je je vooruitgang ziet. Het is wel belangrijk dat je niet geobsedeerd raakt door de cijfertjes. Eén keer per jezelf wegen is voldoende.

Gezond afvallen 8: Let op wat je koopt

En voorraadkast vol met koekjes, chips en chocolade is natuurlijk te verleidelijk. Leeghalen die kast, geeft het maar weg. Het is veel te makkelijk om toe te geven aan zo’n kast vol lekkernijen. Schrap al deze producten dus ook maar van je boodschappenlijst. De meeste mensen pakken liever iets wat voorhanden is dan dat ze er voor op pad moeten. Zorg dus voor voldoende gezonde snacks. Vette rommel draagt immers niet bij aan gezond afslanken.

Gezond afvallen 9: Maak van je beweging een sociale gelegenheid

Plan bijvoorbeeld een fietsroute met je gezin of ga naar het park en gooi een frisbee met je vrienden. Zulke activiteiten zijn zowel gezond als leuk en bevorderen de werking van je stofwisseling.

Gezond afvallen 10: Eet eerst de gezonde dingen

Eet altijd eerst de gezonde producten eerst op. Als je dan aan de vettere dingen begint heb je minder honger waardoor je er minder van eet. Ook een goed idee is om een kwartier voor je maaltijd eerst een helder groenten- of tomaten soepje te eten.

Gezond afvallen 11: Let op de grootte van je porties

Veel mensen hebben hier grote problemen mee. Alles wat je eet telt mee, onthoudt dat! Als je dus tijdens je lunch wat meer hebt gegeten dan normaal, eet dan bij je diner gewoon wat minder.

Gezond afvallen 12: Wees actief

Was bijvoorbeeld je auto thuis en niet in de wasstraat. Bespaart je geld en je verbrand toch behoorlijk wat calorieen. En je auto is nog schoner ook.

Gezond afvallen 13: Eet gezamenlijk

Als je samen met iemand anders eet ben je geneigd een gesprek te voeren gedurende de maaltijd. Hoe langer je praat tijdens het eten hoe langer de maaltijd duurt en hoe sneller je voldaan bent waardoor je minder eet. Drink er ook nog lekker veel water bij. Water is ook een vereiste voor gezond afvallen.

Gezond afvallen 14: Nuttig je maaltijd altijd van een bord of uit een kom

Zo weet je hoeveel je eet. Het schijnt zo te zijn dat als je ziet wat je eet je eerder een vol gevoel hebt. Eet dus niets direct uit de verpakking.

Gezond afvallen 15: Kies regelmatig voor andere activiteiten zodat het niet saai wordt

Iedereen weet wel dat je waarschijnlijk niet echt op een gezonde manier afvalt als je niet sport bij je dieet. Maar iedereen weet ook dat als hetzelfde te vaak doet het gaat vervelen. Je kunt dus wekelijks je routine aanpassen en ook de muziek die je erbij luistert. Zo blijft het interessant.

Gezond afvallen 16: Niet stressen

Ontwikkel strategieën die je kalmeren voordat je op het punt komt dat je moet worden ‘opgevrolijkt’. Veel mensen vrolijken zichzelf namelijk op door te eten. Pak elk uur enkele minuten om even diep adem te halen en jezelf tot rust te brengen. Of luister even naar je favoriete muziek, lees enkele pagina’s in je boek of iets anders wat jou kalmeert.

Gezond afvallen 17: Plan gezonde snacks

Neem gezonde snacks zoals fruit of yoghurt mee naar je werk of school. De kans dat je junkfood koopt is zo veel kleiner omdat je toch je eigen meegenomen snack prefereert.

Gezond afvallen 18: Ontbijt met vezels

Probeer zoveel mogelijk vezels te eten bij je ontbijt. Door vezels heb je veel langer een vol gevoel. Ook je stoelgang ondervindt een positieve invloed van vezelrijk voedsel. Simpel dus, hoe meer hoe beter. Bij gezond afvallen hoort immers ook een gezonde stoelgang.

Gezond afvallen 19: Maak een korte wandeling tijdens je lunchpauze

Je laadt jezelf weer op, het bevordert je stofwisseling, je krijgt weer wat beweging en je haalt een frisse neus. Het werkt ook tegen vermoeidheid die je rond een uur of vier wel eens zou kunnen ervaren.

Gezond afvallen 20: Plan de maaltijden voor een week in

Zo kun je een boodschappenlijst samenstellen die exact voldoet aan je behoefte. Dat betekent dat je in de supermarkt alleen maar je lijstje aan moet houden en verder helemaal niets hoeft te kopen. De voordelen hiervan zijn dat je geen boodschappen te veel of te weinig doet. Zo verspil je niets en kom je niets tekort. Bijkomend voordeel is dat je niet geneigd bent allerlei ongezonde rommel in je kar te leggen.

Gezond afvallen 21: Leid jezelf af van je honger

Denk hierbij aan het kijken van je favoriete programma, het doorbladeren van je favoriete blad. Ook kun je bijvoorbeeld een cappuccino drinken als je zin krijgt in chocolade.

Gezond afvallen 22: Beloon jezelf

Beloon jezelf als je bent afgevallen. Maar niet met eten uiteraard! Wat dacht je van nieuwe kleren, accessoires, een dvd of een uitje. Ook beauty artikelen doen het goed.

Goed, dat waren dus onze 22 manieren voor gezond afvallen. Afslanken zou dus makkelijker, leuker en gezonder kunnen. Probeer ze te blijven gebruiken als je je doel hebt behaald, het is zo makkelijk terug te vallen in oude (ongezonde) gewoontes.

Leave a Comment