Haaruitval door dieet

Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen last krijgen van haaruitval. Denk aan stress, erfelijkheid, ziekte en medicijnen. Maar er is nog een reden waar veel mensen niet aan denken: je dieet. Er is een variëteit aan vitaminen en mineralen die in je dieet zouden moeten zitten om haaruitval te tegen te gaan of te verminderen. Als je dagelijkse dieet niet genoeg voedingsstoffen bevat of als je belsuit drastisch te gaan lijnen zal je haar ook uitvallen.

Extreme dieeten en haaruitval

Als je een extreem dieet hebt om te afvallen. Dan krijg je waarschijnlijk te weinig vitaminen binnen. Dit is oorzaak nummer 1 van dieetgerelateerde haaruitval. Een dieet dat als extreem wordt beschouwd wordt ook wel crashdieet genoemd. In principe betekent het gewoon dat iemand drastisch minder eet om gelijk fikse resultaten te boeken.
Veel extreme dieeten kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, inclusief haaruitval. Enkele dieeten die extreem genoemd worden zijn: het Atkins dieet, het South Beach dieet en veel andere dieeten waarbij regelmatig pillen geslikt moeten worden. Ook als in het dieet laxeermiddelen gebruikt worden om het afvallen te versnellen, kan het zijn dat het lichaam niet alle vitaminen en mineralen weet vast te houden die belangrijk zijn voor je haar. Ook hier kan weer haaruitval voorkomen. Het is het beste om dit soort dieeten te vermijden en een gezond dieet te volgen dat gericht is op een algehele gezondheid (inclusief je haar).

Eten dat effect heeft op haaruitval en haargroei

Er zijn veel voedingsstoffen en vitaminen die je lichaam nodig heeft om gezond haar te kunnen produceren. Als deze in je dieet ontbreken kan het zijn dat je haarschachten verzwakken waardoor je veel haar verliest: de haaruitval. Soms kan het toevoegen van gezonde voeding aan je dieet de haaruitval verminderen.

Producten die een goede gezondheid van het haar bevorderen:

 • Fruit: meloen, bessen, bananen, sinaasappelen, appels
 • Groenten: groene bladgroenten zoals sla, spinazie, andijvie enz.
 • Zuivel: (magere) zuivelproducten zoals melk, kaas en eieren door de vitamine B12 en eiwitten die erin zitten.
 • Magere vleessoorten en vervangers: kip, noten, vis en mager rundvlees. Hiermee voorzie je de haarzakjes van de vitaminen die ze nodig hebben om je haar gezond te houden en te laten groeien.
 • Water: het drinken van minstens een liter water per dag zal helpen om de voedingsstoffen naar je haar te trasporteren.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het dieet voor gezond haar zo goed als hetzelfde als dat voor een goede gezondheid. Door minder vet en zoetigheid te eten, en tegelijkertijd meer te eten van de bovenstaande lijst kun je haaruitval verminderen en je gezondheid verbeteren.

Vitaminen tegen haaruitval

Om haaruitval te verminderen of tegen te gaan is gezond eten de eerste stap. Maar soms kan het moeilijk blijken om genoeg vitaminen binnen te krijgen door eten alleen. Dit geldt zeker voor diegenen die sommige soorten voedsel niet goed kunnen verteren (allergieën of lactose-intolerantie). Als dat het geval is, is het verstandig om vitaminen supplementen te nemen. Je kunt kiezen om alleen de vitaminen aan te vullen die je tekort hebt of je kunt multivitaminen nemen waar o.a. het volgende inzit:

 • Vitamine A
 • Vitamine C
 • Amino zuren / eiwitten
 • Ijzer
 • Folium zuur
 • Vitamine B-6 en B-12
 • Koper
 • Zink

Door je dieet zo aan te passen dat het de juiste voedingsstoffen bevat, of door extra vitaminen te nemen kun je je haaruitval drastisch verminderen en het gezond en glanzend houden.

Leave a Comment