Het gevaar van energy drinks

De commercials zijn vaak grappig of opwindend. Ook de namen zijn opzwepend: Red Bull, Red Devil, Burn, Kremlin Energy, Mixxed Up, Power Booster en vele andere. Zij zijn onderdeel van een steeds langer wordende lijst met energy drinks die aan de het jonge publiek worden gesleten. Deze markt behoorde ooit toe aan de grote frisdrank jongens zoals Coca Cola en Pepsi. Hoe hebben ze dat toch voor elkaar gekregen?

Door alles te zijn behalve ‘fris’! Energy drinks geven je, tja…. energy. Het is zelfs zo dat de claims over de energie die een drankje zou leveren uiteen lopen van “Will elevate your game with high performance energy for your mind and body” tot “Improves Performance, Increases Concentration and Reaction Speed, Increases Endurance en Stimulates Metabolism”. Als je dat zou moeten geloven zou je dus je groenten eten en jezelf superkrachten geven door een enkel blikje rode stier te drinken!

Energie komt uit de suiker

Helaas is het zo dat als je de groenten weglaat in bovenstaande, je inderdaad een energieleverend (door de suiker) drankje overhoudt. De meeste energy drinks impliceren dat de stimulerende eigenschappen komen uit exotische ingrediënten als: taurine, ginseng en guarana. Dr. Roland Griffiths, professor in gedragswetenschappen aan de John Hopkins Universiteit is het niet eens met deze beweringen. Hij zegt: “De effecten van deze drankjes zijn voor het grootste deel toe te schrijven aan cafeïne en suiker. En de mate van effectiviteit is gewoon afhankelijk van de hoeveelheden hiervan.”

Energy drinks en neveneffecten

Maar de meeste mensen beschouwen de energy drinks niet als een cafeïnehoudend drankje zoals koffie. Ja, het kan je energie en oplettendheid licht verhogen, maar het kan ook gejaagdheid veroorzaken. Abnormale hartritmes, snel geïrriteerd zijn, ongeduldigheid en andere potentieel gevaarlijke neveneffecten horen ook bij de nieuwe drinks. Cafeïne is al erkend als een drug, daarom is de hoeveelheid ervan in koolzuurhoudende frisdranken al gelimiteerd. Helaas is het zo dat energy drinks en commerciële koffiedranken niet in die categorie vallen, en dus zijn er geen illegale hoeveelheden voor deze soorten dranken.

Leave a Comment