Het verschil tussen te veel vet en overgewicht

Als je dik of zwaarlijvig wordt neemt je percentage lichaamsvet toe, maar je spier -en botmassa blijft meestal gelijk. Zwaarder worden omdat je botten zwaarder worden is niet erg waarschijnlijk. Zelfs als je botten 10 procent zwaarder zouden worden zou dat nog maar 1 tot 1,5 kg. zijn. Spieren zijn zwaarder dan botten en vet en als je veel traint kan je spiermassa, en daardoor ook je gewicht, flink toenemen. Bodybuilders of gewichtheffers hebben veel spiermassa en zijn daardoor vaak veel zwaarder dan de gemiddelde mens. Als zij hun gewicht naast de BMI zouden leggen zouden ze veel te zwaar zijn.

Iedereen is anders, doe de tailletest

Daarom is een tailletest, een zogenaamde 10 secondentest of een lichaamsvet monitoringstest veel betrouwbaarder. Als uit zulke tests blijkt dat je vetpercentage niet te hoog is hoef je dus in principe ook niet af te vallen. Maar je wordt echt niet zwaarder door een toegenomen spiermassa zonder dat je er iets bewust voor hebt gedaan. En wat je in de spiegel ziet is ook erg verschillend.

Overgewicht en vocht vasthouden

Een andere oorzaak van overgewicht kan zijn het vasthouden van vocht. Je lichaam kan meer vocht vast houden dan normaal als je ongesteld bent of bijvoorbeeld een hartaandoening hebt. Maar de signalen hiervan zijn redelijk makkelijk te herkennen. Denk aan een opgezwollen gezicht, enkels, knieën of buik. Als je denkt dat je vocht vasthoudt kun je het beste even naar je huisarts gaan. In de meeste gevallen is de oorzaak van overgewicht gewoon lichaamsvet. Als je het echt niet weet, vertrouwt of twijfelt ga dan ook langs bij je huisarts, hij kan je verder helpen en persoonlijke adviezen geven.

Leave a Comment