Hoe val ik snel af

Hoe val ik snel af. Een vraag die velen die zichzelf stellen. Vandaag de dag zijn mensen bewuster met hun uiterlijk en gezondheid bezig dan ooit tevoren. En het lijkt ook steeds moeilijker te worden. Immers, steeds meer mensen kampen met overgewicht. Een goed figuur is niet alleen gezonder maar het geeft vaak ook meer zelfvertrouwen. Iets wat we allemaal wel kunnen gebruiken. Voor meer en meer mensen overschaduwt overgewicht hun leven. Het is dus logisch dat de groep mensen met overgewicht altijd op zoek is naar de beste en snelste manier om af te vallen.

Waarom snel afvallen

Er zijn verschillende redenen voor overgewicht. Het is in ieder geval interessant om te weten dat de snelheid van je stofwisseling een grote invloed heeft op je dieet. Mensen met een trage stofwisseling hebben het zwaarder tijdens het afvallen omdat tijdens het verteren vetten worden opgeslagen in het lichaam. Er zijn ook mensen waarvan een verstoorde hormoonhuishouding verantwoordelijk is voor het overgewicht. De nummer 1 oorzaak van overgewicht is echter gewoon te veel en ongezond eten in combinatie met te weinig of helemaal geen beweging. Maar de vraag is hier: “Hoe val ik snel af?” Snel afvallen vereist vooral doorzettingsvermogen. We geven je hier een aantal simpele tips om het afvallen te versnellen.

Tips bij de vraag “Hoe val ik snel af”:

 • Maak van water je favoriete drankje. Je hebt minimaal 8 glazen vocht per dag nodig. En water is het beste wat je kunt drinken. Je vindt het misschien niets, maar als je doorzet en enkele weken water hebt gedronken wil je niet anders meer. Laat alle vruchtensappen en  koolzuurhoudende dranken liever staan. En als je ze toch af en toe wilt drinken, neem dan de light varianten.
 • Eet vaker. Het is even omschakelen, maar 5 tot 6 keer per dag kleinere porties eten helpt echt als je snel wilt afvallen. Je lichaam maakt hierdoor minder insuline aan wat je bloedsuiker op een gewenst peil houdt. En dat is zo belangrijk om je honger onder controle te houden.
 • Maak een gewoonte van wandelen. Pak niet voor elke scheet de auto, maar wandel en geniet van de omgeving. Vind je het te ver om te lopen, pak dan de fiets. Zeker als je een kantoorbaan hebt moet je proberen meer te lopen. Als stelregel kun je 3 kwartier per dag hanteren.
 • Gebruik kleinere borden. Verschillende onderzoeken toonden al aan dat als we minder eten voorgeschoteld krijgen we ook minder eten.
 • Eet meer waterrijke groenten zoals tomaten en komkommers. Ze geven je een vol gevoel en je calorie-inname is uiteindelijk lager wat weer bijdraagt aan het sneller afvallen. Gerechten waar veelal waterrijke gerechten voor gebruikt worden zijn soepen en salades. Genoeg variatie mogelijk.
 • Gebruik groentes om flinke maaltijden te bereiden. Denk aan een pastasalade bomvol groentes als broccoli, worteltjes en tomaten. Ook roerbakgerechten met veel groenten zijn een aanrader. Je kunt er zo echt voor zorgen dat je de avond door komt zonder honger te krijgen.
 • Vermijd wit voedsel zoveel mogelijk omdat ze veel koolhydraten bevatten. Vervang suiker, rijst, witbrood enz. door volkoren en meergranen producten.
 • Als je koffie drinkt kun je het beter houden bij gewone koffie want cappuccino, café au lait en andere varianten bevatten vaak volle melk en suiker. Gebruik magere melk en zoetjes als je iets in je koffie wilt.
 • Eet zo vaak mogelijk thuis. We zijn geneigd meer en slechter te eten als we buitenshuis eten.
 • Probeer langzaam te eten en leg je bestek neer na elke 2 happen. Kauw je eten goed en drink een glas water tijdens de maaltijd. Praat over je dag met je partner als je die hebt. Je hebt eerder een voldaan gevoel.
 • Eet alleen als je maag daarom vraagt. Door verveling, nervositeit, gewoonte of frustratie eten velen van ons onnodig veel. Als je echt zin hebt in een bepaald product is het een een verlangen, geen honger.
 • Kies voor kruiden en rode sauzen zoals salsa en ketchup ipv van vette witte sauzen. Ze bevatten meestal veel vet. Een mooie bijkomstigheid is dat pittige sauzen de stofwisseling bevorderen waardoor je nog sneller afvalt.
 • Eet liever een stuk fruit dan dat je een glas sap drinkt. Fruit geeft je langer een vol gevoel en fruitsappen bevatten vaak heel veel calorieën.
 • Eet evengrote porties groente en zetmeel bij je avondeten. Een kopje gekookte rijst of pasta bevat 200 calorieën terwijl een zelfde hoeveelheid groente slechts 50 calorieën levert.
 • Neem om de 2 uur een korte pauze van 5 minuten om een stukje te lopen. Je zult je aan het eind van de dag een stuk fitter voelen en het is beter voor je stofwisseling.
 • Neem de gewoonte aan om elke week iets een goeie schoonmaakbeurt te geven. Dat kan je keuken, badkamer, ramen, auto of iets anders zijn. Je verbrandt lekker veel calorieën, je stofwisseling krijgt een boost en je zal sneller afvallen. Daar komt natuurlijk bij dat je zelf van het resultaat kunt genieten.
 • Maak een wandeling voor je diner. Je zal niet alleen extra calorieën verbranden. Ook je honger zal minder zijn als je plaatsneemt aan tafel.
 • Eet zo min mogelijk in groepsverband. Het is zo dat we meer eten als we dat in een groep doen. Dat komt waarschijnlijk omdat je dan langer aan tafel zit. Als het toch voorkomt probeer dan op je porties te letten en niet meer te eten als dat je normaal zou doen.
 • Kijk eens geen tv maar ga naar het bos om een wandeling te maken of ga eens zwemmen. Of nog simpeler maak een wandeling in je buurt.
 • Eet zoveel mogelijk voor 12 uur ‘s middags. Onderzoeken lieten zien dat als je meer eet in de ochtend je gedurende de hele dag minder honger hebt. En je hebt ‘s avonds de kans om je ‘vroege’ calorieën te verbranden.
 • Als je alcohol drinkt bestel het dan per glas en niet per fles. Je zult zo veel meer controle hebben over de hoeveelheid die je drinkt. Alcohol is een van de grootste dikmakers.
 • Sla verschillende smaken magere yoghurt in en eet 3 keer per week yoghurt als ontbijt of lunch. Voedzaam en caloriearm.

Er zijn nog genoeg andere praktische tips te geven maar in principe komt het er op neer dat je volhoudt, bewust nadenkt over datgene wat je eet en drinkt en meer gaat bewegen. Op de vraag: “Hoe val ik snel af” is dus niet een enkel antwoord te geven. Het verschilt voor iedereen. Maar als je de basis begrijpt en toepast zul je versteld staan van je eigen kunnen en je streefgewicht bereiken.

Leave a Comment