Hoe voorkom je vet op je buik?

Is een dikke buik ongezond? Meestal wel ja. Voor mensen met een BMI van 34 of minder, wordt een dikke buik als een extra gezondheidsrisico beschouwd. Vetweefsel wat wordt opgeslagen op de buik vormt een groter risico voor de gezondheid dan vet wat wordt opgeslagen rond de billen en dijen.

Verschillende studies toonden al aan dat vet op de buik kan leiden tot een verhoogd risico op hoge bloeddruk, insulineweerstand en hartziekten. Hierdoor geloven enkele experts dat de plaats van het vet op het lichaam en het groeien van de middel belangrijker zijn dan je gewicht als het gaat om risico’s voor de gezondheid.

Wat veroorzaakt het vet op de buik?

Waar we vet (teveel aan calorieën) opslaan in ons lichaam is vooral afhankelijk van de combinatie van geslacht, leeftijd en genetische erfelijkheid. Bij het mannelijk lichaam wordt het vet vooral opgeslagen rond de middel. Bij vrouwen wordt het vet vooral opgeslagen op de heupen, rond de bekken, billen en dijen. Het is wel zo dat ook vrouwen, na de meno pauze, vet gaan opslaan rond de middel. Dit komt omdat na de meno pauze de hoeveelheid vrouwelijke hormonen afneemt en het lichaam dus ‘mannelijker vormen’ gaat aannemen.

Stress en vet rond de buik

Sommige onderzoeken tonen aan dat vet rond de buik kan ontstaan door stress. Oorzaak is het hormoon cortisol dat vrijkomt gedurende stress. Een hoog niveau van cortisol in het lichaam lijkt de opslag van vet rond de buikstreek te bevorderen. Onderzoekers van Yale bestudeerden 60 vrouwen en ontdekten dat hoe meer ze onder stress leden hoe meer vet ze rond de buikstreek kregen. Dit alles wijst er op dat diegenen met de grootste kans op een dikke buik gestreste mannen van alle leeftijden en gestreste vrouwen na hun meno pauze.

Een dikke buik voorkomen

Als je ook kans hebt op vet rond je buikstreek is de beste manier gewoon een gezond gewicht proberen te handhaven. Door je calorieinname aan te passen aan je caloriebehoefte zal je niet aankomen en het aanzetten van vet voorkomen.

Een dikke buik kwijt raken

Als je al een dikke buik hebt, is de beste optie om een gezond dieet te volgen in combinatie met fitness zoals aerobics en krachttraining. Dit gezegd hebbende, het kwijtraken van een dikke buik kost tijd, ondanks alle beloften van afslankpillen of snelle fitness apparaten die zich richten op je buik. Het belangrijkste is dus dat je niet ongeduldig wordt. Als je volhoudt zal het vet rond de buik verwijnen.

Leave a Comment