Honger neemt toe naarmate je ouder wordt

Het tempo waarop de cellen, die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de eetlust, worden afgebroken wordt hoger door het eten van koolhydraten en suikers. Dit zou wel eens de reden kunnen zijn dat mensen meer gaan eten en zwaarder worden naarmate ze ouder worden.

Vrije radicalen, die van nature voorkomen in het lichaam, vallen de eetlustonderdrukkende cellen aan en creëren een onbalans tussen de behoefte aan voedsel en het communicatiesysteem wat ons vertelt dat we genoeg hebben. Hoe meer koolhydraten en suikers je eet, hoe meer je eetlustregulerende cellen worden beschadigd. Hierdoor ga je uiteindelijk steeds meer eten. Dit zegt dr. Andrews van de Monash University te Australië.

Zeer actieve vrije radicalen veroorzaken schade aan de cellen als ze reageren met celcomponenten zoals membranen of DNA. Deze schade kan leiden tot de dood voor de cellen. Volgens dr. Andrews veroorzaken maaltijden rijk aan koolhydraten en suikers meer schade aan de cellen. Mensen in de leeftijd van 25 tot 50 jaar lopen het hoogste risico. De neuronen die mensen in deze leeftijd vertellen om niet te veel te eten worden om zeep geholpen.

Bij de meeste mensen worden de hongergevoelens opgewekt door het vrijgegeven hongerhormoon ghreline. Dat gebeurt als de maag leeg is. Een groep neuronen, POMC genaamd, wordt actief als we voldaan zijn en geeft dan het signaal af dat we moeten stoppen met eten. Maar vrije radicalen vallen deze POMC aan waardoor ze naar verloop van tijd verdwijnen. Hierdoor wordt het moeilijker om in te schatten wanneer genoeg is gegeten.

Koolhydraatrijke diëten zijn bijna de standaard geworden in de hedendaagse maatschappij. Dit draagt bij aan de steeds zwaarder wordende bevolking in westerse landen.

Leave a Comment