Intelligent werk leidt tot meer eten

Een onderzoek van de Laval universiteit te Canada liet zien dat intelligent werk leidt tot een substantiële verhoging van de calorie-inname. De details van deze ontdekking, die wel eens een gedeelte van de huidige toename van overgewicht zou kunnen verklaren, zijn gepubliceerd in de meest recente uitgave van het ‘Psychosomatic Medicine’.

Het onderzoeksteam, onder leiding van dr. Angelo Tremblay, legde de hoeveelheid genuttigde calorieën vast van 14 studenten na 3 verschillende taken. De eerste was zitten in een ontspannen houding, de tweede hield het lezen en samenvatten van een tekst in en de derde besloeg een aantal geheugen -en behendigheidstests op een pc. Na 3 kwartier werden de deelnemers uitgenodigd aan een buffet waarvan ze zoveel mochten eten als ze wilden.

Meer honger door veel nadenken

De onderzoekers hadden al vastgesteld dat bij een sessie intellectuele werkzaamheden maar 3 calorieën meer nodig zijn dan bij relaxed zitten. Maar ondanks dit lage energieverbruik aten de studenten 203 calorieën meer na het samenvatten van een tekst en 253 calorieën meer na de tests op de pc. Dit houdt een verhoging in van respectievelijk 23,6% en 29,4% in vergelijking met het zitten niets doen.
Uit bloedmonsters die genomen zijn vóór, tijdens en na elke sessie bleek dat intellectueel werk veel hogere schommelingen veroorzaakt in het glucose -en insulineniveau dan wanneer gerust wordt. Deze schommelingen kunnen veroorzaakt worden door de stress die komt kijken bij intellectueel werk of ze kunnen een reactie zijn op het verbranden van glucose door de hersenen. Het lichaam zou wel eens kunnen reageren op deze schommelingen door het hongergevoel sterker te maken zodat er meer calorieën binnen komen waardoor het glucoseniveau weer kan herstellen.

Kantoorwerk oorzaak toenemend overgewicht

Het eten van meer calorieën door intellectueel werk, in combinatie met de afnemende fysieke werkzaamheden tegenwoordig dragen bij aan het toenemende overgewicht in Westerse landen. Dit is een factor waar meer en meer rekening mee gehouden moet worden omdat steeds meer mensen ‘intelligent werk’ gaan doen en steeds minder fysiek werk.

Leave a Comment