Je bent niet wat je eet

Het is niet wát je eet, maar wat je gedachten erover zijn en de sociale waarde die je er aan toekent die je smaakvoorkeuren bepalen. Dit zeggen onderzoekers van de universiteit van Sydney, de universiteit van Nashville (VS) en de Franse hogeschool voor voedselindustrie.

Tijdens het testen van verschillende producten bleek dat de deelnemers van het onderzoek hun beslissingen maakten op basis van hun normen en waarden en hun gedachten over datgene wat ze aten. En dus niet 100% op basis van wat ze werkelijk proefden. Mensen die welstand aan vlees toedichtten verkozen producten waarvan zij dachten dat er vlees in zat boven producten zonder vlees, ook al waren het dezelfde producten. Het zelfde zag men bij een smaaktest met Pepsi en een huismerk cola. Zij die vonden dat het imago van het merk Pepsi bij hun levensstijl paste en de merkloze cola als minderwaardig achtten kozen dus ook voor het product met Pepsi label, alleen was dit het huismerk cola.

Gezonder dieet

Deze bevindingen zouden wel eens kunnen leiden tot het aanmoedigen van gezonder eten, en afvallen schrijven de onderzoekers. Vleeseters zeggen dat ze vooral vlees eten omdat het zoveel beter smaakt dan andere soorten voedsel zoals vis en vleesvervangers. De resultaten van het onderzoek spreken dit tegen. Deelnemers aan het onderzoek die de vegetarische alternatieven te eten kregen gaven deze producten dezelfde cijfers voor smaak en aroma als degenen die vlees aten. Wat de smaak evaluatie beïnvloedde was wat ze dachten dat ze hadden gegeten en of dat voedsel dan wel past bij hun persoonlijke normen en waarden. Het lijkt dus vooral zo te zijn dat wat we denken dat lekker is, dat het dan ook lekker is.

Leave a Comment