Kinderen en groenten

Als er iets is wat ouders zouden willen veranderen aan de eetgewoonten van hun kind, is het meestal het eten van meer groente. De meeste jonge kinderen, zelfs moeilijke eters, hebben over het algemeen weinig problemen met de andere voedselgroepen. Maar groenten blijken vaak een probleem te zijn in vele huishoudens. Hoe brengt u kinderen ertoe om meer groente te eten? Moeten kinderen wel groenten eten? Groenten vormen een belangrijke voedselgroep. Ideaal gezien zou uw kind het elke dag moeten eten.

Naast een hoog vezelgehalte, bevatten de meeste groenten weinig calorieën, nagenoeg geen vet en geen cholesterol. De meeste soorten zijn ook belangrijke bronnen van vitaminen en mineralen, met inbegrip van calcium, kalium, vitamine C, en vitamine A. Het eten van vruchten en groenten kan ook de kans op vele chronische ziekten verminderen, zoals diabetes type 2, sommige soorten kanker, en het kan zelfs helpen hart en- vaatziekten te voorkomen.

Hoeveel groenten hebben kinderen nodig?

De meest voorkomende vraag van ouders is hoeveel groente hun kind elke dag zou moeten eten. De algemene aanbevelingen geven het volgende aan:

 • tot 4 jaar: 75 gram en 1,5 stuks fruit
 • 4 tot 12 jaar: 150 gram en 2 stuks fruit
 • 12 jaar en ouder: 200 gram en 2 stuks fruit

Deze hoeveelheden kunnen worden verdeeld over de verschillende maaltijden en/of tussendoortjes. Door meerdere kleine porties aan te bieden wordt het al wat gemakkelijker om kinderen voldoende groente te laten eten. Naast het eten van voldoende groente is het belangrijk om te variëren met de verschillende soorten zodat een kind alle voedingsmiddelen binnen krijgt die de verschillende soorten hebben te bieden. Als uw kind bijvoorbeeld broccoli, erwten, sla, wortelen, selderie, bonen, en aardappels zou eten is dat beter dan alleen het eten van wortelen. Probeer dus om te variëren en verschillende groentensoorten te kiezen van de volgende lijst:

 • Groene groenten (broccoli, sperzieboontjes, spinazie, bladsla)
 • Oranje groenten (wortelen, pompoen)
 • Zetmeelrijke groenten (graan, erwten, witte aardappels)
 • Andere groenten (kool, bloemkool, selderie, komkommers, peper, sla, paddestoelen, uien, tomaten, zucchini)

Wellicht moet u wat experimenteren, maar u kunt waarschijnlijk wel een leuke manier verzinnen om uw kind meer groenten te laten eten. U kunt bijvoorbeeld verse groenten kopen en ze niet te gaar koken.
Zo zullen ze heel wat meer aroma hebben en lekker knapperig zijn, wat een belangrijk pluspunt is voor kinderen. Enkele populaire en kindvriendelijke gerechten zijn:

 • Een pizza met groenten
 • Groentensoep
 • Lasagne met groenten
 • Omelet met pepertjes, broccoli, spinazie, paddestoelen of tomaten
 • Sandwiches met sla, tomaat, komkommers of uien
 • Volkoren pasta met groenten in de pastasaus
 • Wortelen en broccoli als dipper voor een lekker dipsausje
 • Wrap met kip of kaas en groenten

Wat ook kan helpen is om uw kind zelf groenten uit te laten kiezen bij de supermarkt of groentenboer. Misschien kunt u zelfs samen groenten kweken in uw tuin.

Stiekem groenten verwerken in het eten van uw kind kan natuurlijk ook. Maar u leert uw kind zo niet wat gezonde eetgewoonten zijn. Bied liever kleine porties aan en verplicht niet deze op te eten. Als uw kind het niet wil eten maak er dan niet al te veel ophef over. U kunt natuurlijk wel het goede voorbeeld geven door zelf ook (smakelijk) groenten te eten.

Kinderen en groenten samengevat:

 1. Verspreid meerder porties over de verschillende maaltijden.
 2. Varieer met de verschillende soorten groenten.
 3. Verzin recepten die kinderen toch wel lusten en waar groenten altijd onderdeel van zijn.
 4. Betrek uw kind bij het kiezen en kopen of misschien zelfs kweken van groenten.
 5. U kunt het grote voorbeeld voor uw kind zijn, eet dus zelf ook veel groenten.

Leave a Comment