Koffie kan borstkanker helpen voorkomen

Afhankelijk van welke variant van een bepaald gen een vrouw bij zicht draagt, is het mogelijk dat de consumptie van tenminste 2 of 3 kopjes koffie per dag het risico op borstkanker vermindert. Dit blijkt uit nieuw gezamenlijk onderzoek van de Zweedse universiteiten Lund en Malmo. Het effect van koffie is gerelateerd aan oestrogenen, het vrouwelijke hormoon. Van bepaalde spijsverteringsstoffen van deze hormonen is bekend dat ze het risico op kanker kunnen verminderen. Sommige stoffen in koffie kunnen de spijsvertering zo beïnvloeden dat een vrouw een beter ontwikkeling krijgt van bepaalde oestrogenen. De cafeïne in koffie zou de groei van kankercellen ook tegen kunnen gaan.

De kankeronderzoekster Helena Jernstrom en haar collega’s hebben de koffiedrinkgewoonten van bijna 460 borstkankerpatiënten, die onder behandeling zijn in Lund, bestudeerd. De resultaten laten zien dat de effecten van koffie afhankelijk zijn van welke variant van het gen CYP1A2 een vrouw bezit. Dit gen is verantwoordelijk voor het enzym dat met de veretering van koffie is gemoeid. De helft van de vrouwen had een variant A/A en de andere helft had de variant A/C of C/C. De vrouwen met een van de C varianten en die minstens 2 tot 3 bakjes koffie per dag dronken ontwikkelden vaker borstkanker dan vrouwen met de A/A variant en die dezelfde hoeveelheid koffie dronken. De A/A vrouwen hadden een 2/3 kleinere kans.

A/A vrouwen die 2 tot 3 bakjes koffie per dag dronken kregen hulp van hun koffieconsumptie. Enerzijds kregen zij pas later kanker en anderzijds, op hun 58ste tegen 48 voor de niet koffiedrinker.
Anderzijds had 15 procent van de koffiedrinkende vrouwen ER negatief tumoren. Deze zijn moeilijker te bestrijden. Desalniettemin had de meerderheid niet deze soort tumor. Verder blijkt uit eerder onderzoek dat vrouwen die op later leeftijd borstkanker krijgen er beter mee omgaan dan jongere vrouwen. Het staat helaas nog niet vast dat koffie echt helpt bij het voorkomen van borstkanker.
In principe worden de resultaten uit dit onderzoek beschouwd als informatie die kan worden meegenomen in vervolgonderzoeken. Zou het zo zijn dat koffie de beschreven voordelen heeft dan zouden landen waar veel meer koffie wordt gedronken het aantal patiënten lager moeten zijn. En dit blijkt ook het geval, als je Zweden vergelijkt met de VS. In de VS wordt minder koffie gedronken (en meer cafeïne vrij) en daar is het percentage vrouwen met borstkanker behoorlijk wat hoger als in Zweden.

Leave a Comment