Light dranken zijn dikmakers

De kans op overgewicht stijgt met 41% per glas light drank. Mensen die light drinken zouden geen kilo’s kwijtraken. Ze zouden zelfs zwaarder worden volgens een nieuwe studie. Deze bevindingen komen voort uit een acht jaar durend onderzoek door de Universiteit van Texas. Wat de onderzoekers volgens eigen zeggen niet verraste was dat het drinken van frisdank in verband kan worden gebracht met overgewicht. Wat wel verrassend was, was dat tijdens het onderzoek al bleek dat mensen die alleen light dranken nuttigden een grotere kans hadden op overgewicht.
Het was zelfs zo, toen de onderzoekers de gegevens nader bestudeerden, dat bijna al het risico op overgewicht voortkwam uit de light dranken en niet de normale frisdranken. De kans om te zwaar te worden steeg maar liefst met 41% met elk genuttigd light drankje.

Van light word je dik

Het team van onderzoekers onderzocht gegevens van acht jaar lang. De groep onderzochte mensen was 1550 man groot en in de leeftijd van 25 tot 64. Van de groep van 622 deelnemers met een normaal gewicht aan het begin van het onderzoek, had een derde overgewicht aan het einde van het onderzoek.
Bij de mensen die regelmatig normale frisdrank dronken was de verhoging van de kans om te zwaar te worden:

  • 26% bij 1/2 glas per dag
  • 30,4% bij 1 glas per dag
  • 32,8% bij 1 tot 2 glazen per dag
  • 47,2% bij meer dan 2 glazen per dag.

Bij de mensen die regelmatig light frisdrank dronken was de verhoging van de kans om te zwaar te worden:

  • 36,5% bij 1/2 glas per dag
  • 37,5% bij 1 glas per dag
  • 54,5% bij 1 tot 2 glazen per dag
  • 57,1% bij meer dan 2 glazen per dag.

Bij elk glas light drank steeg de kans op overgewicht met 41%.

Van light word je niet dik

Bij het onderzoek wordt stellig opgemerkt dat een onderzoek van deze soort niet bewijst dat light dranken de oorzaak zijn van overgewicht. Het toont wel aan dat er verband is tussen het drinken van light dranken en overgewicht. Wat bijvoorbeeld een verklaring zou kunnen zijn is dat mensen die zien dat ze te zwaar worden overschakelen op light. En dat ondanks deze omschakeling hun gewicht blijft toenemen om andere redenen.
Veel mensen denken dat je door light dranken vanzelf afvalt en dat het beter voor ze is. Maar de frisdranken op zich zijn niet de oorzaak van het overgewicht. Het is niet zo dat als je een cola light drinkt bij je hamburger en friet je niet dik wordt. Als je niets anders doet om af te vallen ga je niet afvallen. Je eetpatroon blijft immers even slecht.

Word je nou wel of niet dik van light dranken: De “Alice in Wonderland” Theorie

De manier waarop je dik wordt van light drank kan worden vergeleken met een scene uit de film Alice in Wonderland. Hierin is Alice beledigd omdat haar thee wordt aangeboden maar niets krijgt, ook al had ze niet eens om thee gevraagd. Dus pakt ze zelf maar wat thee en brood met boter.
Dat zou wel eens hetzelfde kunnen zijn wat er met ons lichaam gebeurt als we een zoete light drank nemen waar geen calorieën inzitten. Uit een ander onderzoek, waarin jonge ratten op een dieet van kunstmatige zoetmiddelen stonden, bleek dat ze meer behoefte hadden aan calorieën dan de ratten die echte suiker kregen. Als je je lichaam iets aanbiedt dat heel zoet is (en wat dus veel calorieën zou moeten bevatten) maar het niet de ‘beloofde’ calorieën levert, raakt je lichaam gealarmeerd. Er moeten calorieën zijn en het zal dus gaan zoeken naar de beloofde maar niet geleverde calorieën. Wij denken dat we slimmer zijn dan ons lichaam en het voor de gek kunnen houden. Maar misschien laat ons lichaam zich niet voor de gek houden. Als je je lichaam niet de calorieën geeft die je het beloofde, zal je lichaam wraak nemen door nog meer calorieën te willen. Sommige onderzoeken naar light dranken suggereren eerder al dat light dranken de eetlust bevorderen.

Leave a Comment