Maaltijdvervangers

Een dieet met maaltijdvervangers is waarschijnlijk iets voor jou als je graag wilt afvallen maar het je nooit lukt om minder te eten en meer te bewegen. Maar zoals aan elk dieet kleven er ook aan een dieet met maaltijdvervangers nadelen. De meeste diëtisten zijn het over eens dat afvallen met een uitgebalanceerd vetarm dieet, waarin veel fruit en groenten zit, altijd de voorkeur heeft. Maar ze beseffen ook dat zo’n dieet niet voor iedereen haalbaar is. In zulke gevallen worden vaak maaltijdvervangers als onderdeel van een gezond dieet aangeraden. We bekijken hier de voor -en nadelen van de repen, soepen en natuurlijk shakes.

Wat doet een maaltijdvervanger?

Om af te vallen moet je in principe minder calorieën tot je nemen dan je lichaam nodig heeft. Als je minder calorieën dan nodig binnenkrijgt gaat je lichaam het tekort aan calorieën uit je vetreserves halen. Op de langere termijn betekent dat dat je vet verbrandt en het gevolg daarvan is weer dat je afvalt. Maaltijdvervangers passen binnen dit principe door een manier te bieden waarmee je je calorie-inname makkelijk onder controle kunt houden en dus beperken. Dat kan omdat, de naam zegt het al, je een reguliere maaltijd vervangt door een maaltijdvervanger. De meeste diëten met maaltijdvervangers leveren ongeveer 1200 tot 1400 calorieën per dag.

Hoe werkt het?

Eigenlijk kan het niet simpeler: kies een merk en volg de instructies. Merken zijn, in willekeurige volgorde: Slim-Fast, Cambridge, Modifast, Herbalife, Weight care en Prodimed. Over het algemeen vervang je twee maaltijden, meestal het ontbijt en de lunch, door een reep, soep of shake. Het diner is een normale maaltijd met ongeveer 600 calorieën. Er zijn merken die deze kant en klare maaltijden ook aanbieden zodat je helemaal niet meer hoeft te koken. Verder mag bij de meeste van dit soort diëten 2 tot 3 snacks per dag worden genuttigd en wordt aangeraden 6 tot 8 glazen water te drinken.

Hoeveel kun je afvallen met maaltijdvervangers?

Zoals met elk dieet dat gebaseerd is op een beperkte calorie-inname zal de hoeveelheid kilo’s die je kwijtraakt afhangen van de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. Over het algemeen valt te zeggen dat je bij een calorie-inname van 1200 tot 1400 calorieën per dag ongeveer 0,5 kg tot 1 kg per week zult afvallen.

Is het gezond?

Zoals wettelijk voorgeschreven moeten de maaltijdvervangers de aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen leveren die nodig zijn voor een goede gezondheid en moet de samenstelling ervan conform de vastgestelde eisen zijn.
In principe komt het er op neer dat maaltijdvervangers niet ontworpen zijn om als enige bron van voedingsstoffen te dienen maar als onderdeel van een compleet dieet. Veel mensen denken dat een dieet met maaltijdvervangende repen, soepjes en shakes hetzelfde is als een crash dieet. Dat is niet zo omdat een crash dieet meestal niet meer dan 800 calorieën per dag levert en dus ongeschikt is voor de meeste mensen.

Voordelen van maaltijdvervangers

Verschillende onderzoeken toonden aan dat maaltijdvervangers net zo effectief zijn bij het afvallen op korte termijn als normale caloriebeperkende diëten. En beter nog, de overheersende gedachte dat maaltijdvervangers slechts op de korte termijn zouden werken wordt niet ondersteund door de laatste onderzoeken. Het is zelfs zo dat dat lange termijn onderzoeken resultaten laten zien waarbij maaltijdvervangers mensen helpen op gewicht te blijven. Veel mensen gebruiken de maaltijdvervangers graag omdat ze makkelijk zijn, de gedachte aan eten wegnemen en er geen calorieën meer geteld hoeven te worden.

Nadelen van maaltijdvervangers

Een van de belangrijkste nadelen van het onderzoek dat tot op heden is gedaan, is dat het alleen in de USA en Duitsland op langere termijn is uitgevoerd. Verder zijn er maar weinig experimenten geweest waarbij de maaltijdvervangers in het ‘echte’ dagelijkse leven zijn getest. Hiermee bedoelen we:

  • Voor de onderzoeken zijn de maaltijdvervangers gratis uitgegeven. Het is dus onbekend of mensen wel ze wel zo trouw zouden blijven gebruiken als ze zelf moeten betalen.
  • Bij de onderzoeken werden de maaltijdvervangers gebruikt als onderdeel van een uitgebreid programma met hulp en advies van voedingsdeskundigen en diëtisten. Er is dus weinig bekend over de te behalen en behouden resultaten door mensen die de producten zonder hulp kopen en gebruiken.
  • De meeste deelnemers aan de onderzoeken hadden overgewicht of obesitas. Slechts weinigen met licht overgewicht, die enkele kilo’s wilden afvallen, werden getest.

Een ander nadeel van een dieet met maaltijdvervangers is dat het maar weinig inzicht geeft in gezonde eetgewoonten. Als calorierijke ontbijten en lunches vervangen worden door een maaltijdvervanger zullen er waarschijnlijk wel kilo’s verdwijnen. Maar als je stopt met de maaltijdvervangers en niet weet hoe je gezond moet eten en niet te vet moet eten zul je weer aankomen. Daarom is het van belang dat, om het afgevallen gewicht niet terug te krijgen, je weet wat een uitgebalanceerde en niet te calorierijke maaltijd is.

Leave a Comment