Nieuwste vruchtbaarheidsbehandeling voor mannen

De nieuwste low-tech vruchtbaarheidsbehandeling zou volgens onderzoekers wel eens een dieet kunnen zijn. Deze conclusie trok men toen bleek dat mannen met overgewicht meer afwijkend sperma en minder zaad produceren. De bevindingen zijn gepresenteerd op een bijeenkomst van de European Society of Human Reproduction and Embryology in Barcelona. Van vrouwen met oevergewicht was al bekend dat zij een grotere kans hebben op onvruchtbaarheid.

Dr. Ghiyath Shayeb van de universiteit van Aberdeen te Schotland zei: “We dachten dat het mogelijk was dat overgewicht bij de man bijdraagt aan onvruchtbaarheid. Zeker omdat dit effect bij vrouwen al bekend was.”. Het onderzoek, wat onder 2037 mannen bij het Aberdeen vruchtbaarheidscentrum werd uitgevoerd, liet zien dat mannen met een normale BMI meer normaal sperma en een grotere hoeveelheid zaad produceerden dan de mannen in andere groepen.

Mannen met overgewicht minder vruchtbaar

Andere onderzoeken suggereerden een relatie tussen mannelijk overgewicht en een verhoogde schade van het DNA in sperma. De nieuwe bevindingen bleken vrijwel onafhankelijk van andere factoren. Dit betekent dat mannen die proberen een kind te verwekken eerst een normaal lichaamsgewicht zouden moeten proberen te bereiken. De volgende stap is dat het percentage succesvolle bevruchtingen onder mannen met overgewicht en mannen met een normaal gewicht vergeleken zal worden.

Overgewicht van invloed op hormonen

De negatieve effecten van het overgewicht zouden onder andere te verklaren kunnen zijn door een verschil in de hoeveelheid hormonen, een te hoge temperatuur van de testikels door overtollig vet. Een andere verklaring zou zijn dat mannen met overgewicht over het algemeen een ongezondere levensstijl hebben wat een negatieve invloed op de spermaproductie heeft. Een definitief antwoord is er nog niet, maar de huidige bevindingen zorgen voor meer onderzoek op dit gebied.

Leave a Comment