Normaal eten en toch te zwaar?

Afvallen en het leiden van een gezondere levensstijl zijn het doel van steeds meer mensen in de wereld van vandaag. De tendens is dat mensen dikker worden. En dit komt vaak niet door het eten van te veel en te calorierijk voedsel. Niet zo gek dus dat mensen zoeken naar dat ene snelle en makkelijke dieet of de magische dieetpil. De dieetbranche bloeit als nooit tevoren. Als jij één van deze mensen bent, moet je je realiseren dat een wonderdieet of een pil om gewicht te verliezen waarbij je mag eten wat je wilt simpelweg niet bestaat. De eerste stap om te afvallen is om er achter te komen waarom je te zwaar bent geworden. Er kunnen veel redenen zijn waarom je overgewicht hebt. Misschien heb je een inactieve levensstijl, met zeer weinig beweging. Misschien is het toe te schrijven aan je werksituatie of je privé leven. Het is ook mogelijk dat je erfelijk zwaarlijvig bent. Het kan natuurlijk ook zijn dat je in alle drie deze categorieën valt.

Toch te zwaar: Dagelijks actiever worden

Zodra je de oorzaak van je overgewicht weet, wordt het al makkelijker om gewicht te verliezen. Bijvoorbeeld, als u te zwaar bent omdat u een inactieve levensstijl leidt kunt u beginnen om uw dagelijks activiteitenniveau wat te verhogen. Denk hierbij aan dingen die je elke dag doet. We zullen je wat ideeën geven. Stel dat het voor jou normaal is om de lift te nemen, dan kun je in plaats daarvan de trap gebruiken. Of gebruik de knoppen op de tv om te zappen in plaats van de afstandsbediening. Kom een half uur eerder uit bed en maak een dagelijkse ochtendwandeling. Doe dit samen met iemand, het is gezellig en je zult merken dat je langere afstanden kunt lopen zonder moe te worden. Verder kun je natuurlijk (meer) gaan sporten. Ideaal zou zijn: 20 minuten tot een half uur. Als je vanwege gezondheidsproblemen geen zware oefeningen kunt doen, zijn er tegenwoordig diverse minder zware fitness programma’s die zijn toegespitst op uw mogelijkheden. Informeer bij uw lokale sportschool. Het maakt niet zo heel veel uit wat je doet. Het gaat erom dat je actief wordt en blijft om gewicht te verliezen.

Toch te zwaar: Genetisch bepaald overgewicht

Zijn je ouders te zwaar en je grootouders ook? Als dat zo is, hebt je misschien genetisch bepaalde zwaarlijvigheid. Dit genetisch bepaalde overgewicht is moeilijk kwijt te raken, maar het is zeker niet onmogelijk. Je kunt onderzoeken welke speciale fitness programma’s er zijn voor mensen met genetisch bepaald overgewicht en hieraan actief beginnen en volhouden. Ga voor advies naar uw huisarts of sportschool. Onthoud dat een gezond dieet, liefst onder toezicht van een diëtist, en oefening de enige dingen zijn die je kunnen helpen afvallen.

Toch te zwaar: Eten uit emotie

Als je teveel eet door emotionele redenen, zul je moeten achterhalen wat deze redenen zijn en deze eerst proberen op te lossen. Zo kun je je eerst op de oorzaak richten en daarna op je overgewicht: het gevolg. Eet je teveel omdat je je verveelt? Als dat zo is, probeer dan om interessante en/of activiteiten te vinden die je bezig zullen houden. Denk aan sport, een vereniging, een hobbyclub of neem een hond om voor te zorgen. Vind je dat je werk teveel tijd in beslag neemt? Ben je gestrest en voel je de behoefte om te eten om de spanning te verlichten en je rustiger te voelen? Als dat zo is, probeer dan eens om af en toe een dag vrij te nemen of een middag. Misschien kun je zelfs een dag minder gaan werken. Denk eraan, het gaat immers om je gezondheid. Het gaat er in ieder geval om dat je de reden(en) van je overgewicht vindt zodat je specifieke en concrete maatregelen kunt treffen die kunnen helpen om sneller af te vallen.

Leave a Comment