Onderzoekers versnellen de stofwisseling

Een team van onderzoekers uit Melbourne van het Howard Florey Instituut heeft uitgevonden hoe ze de vetcellen van knaagdieren kan manipuleren zodat ze vet sneller verbranden en tot 60% minder lichaamsvet hebben in vergelijking met de andere muizen in het laboratorium. De leider van het onderzoek stelde dat verschillende medicijnen voor andere aandoeningen die nu verkrijgbaar zijn, ook zouden kunnen helpen bij behandeling van obesitas en diabetes. Hij zei verder: “Als het succesvol is, zou dit wel eens het eerste medicijn kunnen zijn wat daadwerkelijk de stofwisseling kan versnellen. Vooralsnog kan dat alleen door te sporten.”

Onderzoeksresultaten van het versnellen van de stofwisseling

In het onderzoek werd bekeken hoe het blokkeren van ACE (hormoon verantwoordelijk voor een hoge bloeddruk) invloed uitoefent op afvallen. Ze fokten muizen waarbij ze de ACE dus blokkeerden en stelden vast dat zij 20% minder wogen en 60% minder lichaamsvet hadden, vooral rond het middenrif, in vergelijking met normale muizen. Alle muizen kregen hetzelfde te eten maar de speciale groep had een snellere stofwisseling wardoor er minder calorieën overbleven om te worden opgeslagen als vet. En ze eten ook niet meer om dit effect goed te maken. Verder sloegen ze ook minder vet op wat aangeeft dat de snellere stofwisseling levenslang bleef.

ACE hormoon voor een snellere stofwisseling

Hormoon blokkerende medicijnen, bekend als ACE-remmers zijn al verkrijgbaar voor de behandeling van een verhoogde bloeddruk, kunnen mogelijk aangepast worden voor de behandeling van obesitas en diabetes. Zo’n medicijn zou nog steeds vergezeld moeten worden van een gezond dieet en gezonde levensstijl om een blijvend afslankresultaat te behalen. Geschat wordt dat het nog zo’n 5 jaar duurt voor de behandeling met het medicijn geïntroduceerd wordt. De volgende stap is onderzoeken of het brein verantwoordelijk is voor de versnelde stofwisseling of de met de stofwisseling gemoeide organen.

Leave a Comment