Ongezonde ambtenaren gaan al in 2009 hogere premie betalen

Het nieuwe plan dat ongezonde ambtenaren van de Amerikaanse staat Alabama een hogere premie moeten gaan betalen voor hun zorgverzekering gaat in 2009 al van start. Als staat met het op een na hoogste aantal mensen met overgewicht besloot het platform van verzekeringgevers dat het tijd was voor een positieve verandering. Meer dan 10% van de mensen die onderzocht zijn lopen gezondheidsrisico’s en de meerderheid heeft geen flauw benul van hun slechte gezondheid en de mogelijke gevolgen daarvan.

Vetbelasting niet als straf maar als onderwijs tegen overgewicht

Maar het plan, dat ambtenaren moet aanmoedigen op hun gezondheid te letten en elk jaar een lichamelijke keuring te ondergaan, maakt sommige werknemers boos. “Het plan straft mensen voor wat ze door genetische bepaling zijn.” Zegt prof. Daufin, werkzaam aan de universiteit van Alabama. “Ik heb een geweldige sexy BMI van 44.” En dat is een getal dat hem in de groep zou zetten van de hogere premie. Of hij zou een dokter moeten bezoeken en een plan maken om af te vallen. Waar het plan in principe op neer komt is het beperken van risico’s. Tien procent van de ambtenaren loopt een risico en een gezonde werknemer zal het plan minder geld kosten. En ondanks landelijke kritieken als “vetbelasting” zegt Ashmore, voorzitter van het platform van verzekeringgevers, dat het plan niet wordt ingevoerd om ongezonde medewerkers te straffen maar om ze te onderwijzen. Het idee achter het plan is de werknemers bewust maken van eventuele risico’s en daarbij de barrières platgooien die de weg naar hulp makkelijker moet maken.

De grote vraag is natuurlijk: “Zal een hogere premie voor overgewicht werken?”

Dr. David Roberts, dokter aan de Emory Universiteit en niet gekoppeld aan het plan, zei dat als het plan correct wordt uitgevoerd het wel eens toekomst zou kunnen hebben. Maar als ze de werknemers gaan beboeten omdat ze overgewicht hebben zijn ze fout bezig. Als ze de werknemers proberen te motiveren om een dokter of diëtist te bezoeken om te helpen bij hun probleem, dan heeft het plan kans van slagen. Als het plan succesvol blijkt zal het volgens de experts opvolging gaan vinden in meer staten en uiteindelijk worden overgenomen door Europa.

Leave a Comment