Opgeblazen buik door kant-en-klaar

Probeer jij ook een platte buik te krijgen? Als je ‘s ochtends een broek aantrekt, voelt die dan ruim aan en ‘s avonds weer strak? Voelt je buik zwaar en opgeblazen, ook na een kleine maaltijd? Heb je al verschillende dieetpillen, work-outs en dieeten geprobeerd en je buik blijft maar zitten waar ie zit? Als het antwoord op bovenstaande vragen “ja” is kun je jezelf een beetje geruststellen met het feit dat je niet alleen bent.


Een opgeblazen buik is niet alleen maar iets wat ‘niet zo leuk’ is. Voor degenen die ermee leven kan het zeer ernstige stress veroorzaken en soms zelfs bepaalde activiteiten onmogelijk maken. Vaak wordt het niet serieus genomen door medici en is het iets waar maar mee moet worden geleefd in plaats van iets wat echt behandeld wordt.
Het willen van een platte buik is niet altijd een gevolg van ijdelheid. Een opgeblazen buik kan pijnlijk en gênant zijn. Als je buik constant erg is opgezwollen kan het zowel je zelfvertouwen als je gezondheid nadelig beïnvloeden.
Hoe vaak heb je al met je dokter gesproken over problemen met je buik en/of darmen? En hoe vaak is al gezegd dat het te maken heeft met het ‘prikkelbare-darm syndroom’ en dat er geen genezing mogelijk is? En hoewel een prikkelbare darm een erg onprettige aandoening is wordt het vaak gebruikt als zijnde de oorzaak van een opgeblazen buik, verstopping, diarree en winderigheid om er maar een paar te noemen. Een opgeblazen buik kan soms een symptoom zijn van een ernstige aandoening. Maar als deze mogelijkheid is geëlimineerd door de specialist, zou je misschien je dieet eens onder de loep kunnen nemen.

Opgeblazen buik: waar moet je beginnen?

In de hedendaagse drukte hebben maar weinigen van ons helaas de tijd om uitgebreide gezonde maaltijden te bereiden. We zijn moeten gaan vertrouwen op kant -en klaar producten om ons van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Helaas is het zo dat er steeds meer va dit soort producten bijkomen en dat het steeds normaler wordt deze te gebruiken. Ze zitten vaak vol smaakstoffen, kleurstoffen, suikers, slechte vetten verwerkte granen en conserveermiddelen. Er is al veel geschreven over toevoegingen en e-nummers en hun invloed op de gezondheid dus daar gaan we maar niet e diep op in. Het gaat hier om de opgeblazen buik en de mogelijke oorzaken daarvan.
Zoals gezegd is voor sommige mensen een opgeblazen buik hetzelfde als een pukkel op het gezicht. Niet echt leuk maar het gaat wel weer over. Voor velen anderen kan het behoorlijk zorgelijker zijn. ‘s ochtends kan het zijn dat de buik nog plat is maar gedurende de dag gaat hij behoorlijk bol staan. Er zijn mensen die klagen dat ze wel zwanger lijken en erge krampen moeten verdragen.

Wat is de oplossing voor een opgeblazen buik?

In de meeste gevallen zijn enkele aanpassingen aan het dagelijkse dieet genoeg. De meeste mensen beseffen wel dat sommige soorten voedsel winderigheid kunnen veroorzaken. Denk aan uien, broccoli, koolsoorten en bonen. Vergeet koolzuurhoudende dranken niet. Als je dit allemaal al wist en het allemaal niet eet en drinkt maar nog steeds last hebt van een opgeblazen buik zou de oorzaak wel eens de toevoegingen in het eten kunnen zijn.

Waarom zouden toevoegingen een opgeblazen buik veroorzaken?

Het is goedmogelijk dat het lichaam teveel van deze stoffen binnenkrijgt. In tegensteling tot onze ouders en grotouders spelen kant -en klaar producten een steeds grotere rol in onze maatschappij. Vroeger waren de maaltijden gewoon simpeler en as er niets anders dan vers te krijgen. Als je tegenwoordig spaghetti maakt zal er bijvoorbeeld bijna altijd een pot of zakje aan te pas komen. Zelfs salades komen tegenwoordig al met zakjes dressing. Het is dus misschien wel zo eerlijk om te zeggen dat de oorzaak misschien niet ligt in de toevoegingen zelf maar in de hoevelheden waarin we ze tegenwoordig eten.
Je zou dus kunnen zeggen dat een streng dieet het enige is wat je hoeft te doen om een opgeblazen buik tegen te gaan. Misschien werkt dit welvoor jou, maar in de realiteit is het erg moeilijk om helemaal geen kant -en klaar producten meer te gebruiken. Het is niet alleen erg onpraktisch het is ook onnodig. Als het op een opgeblazen buik aankomt hoef je alleen het probleem ingrediënt te weren.

Opgeblazen buik: wat is het probleem ingrediënt?

Simpel gezegd door een eliminatieproces. Eet gevarieerd en houd een dagboek bij van wat je eet en hoe je je die dag en de volgende dag voelt. Verwijder of verminder die producten of ingrediënten waarbij je problemen erger worden. Probeer zoveel mogelijk verschillende soorten voedsel van alle soorten voedselgroepen. Na enkele weken zul je al een zeer goed beeld hebben en kun je je diet gaan aanpassen wardoor je opgeblazen buik zomaar kan verdwijnen.

Leave a Comment