Overgewicht

Bij overgewicht denken veel mensen tegenwoordig aan een uiterlijk probleem. Maar overgewicht is eigenlijk een medisch probleem want het kan de gezondheid behoorlijk aantasten. Het aantal gezondheidsproblemen die veroorzaakt kunne worden door overgewicht is veel breder dan alleen diabetes en hartziektes. Het hebben van overgewicht kan ook de gewrichten, het ademen, de nachtrust, het humeur en het energieniveau beïnvloeden. Het kan dus een behoorlijke impact hebben op de kwaliteit van leven.

Wat is overgewicht?

Als je meer calorieën eet dan dat je verbrandt, slaat je lichaam die extra calorieën op als vet. Een paar kilo lichaamsvet is niet zo’n probleem voor de meeste mensen. Maar als je een patroon ontwikkelt van meer calorieën eten dan dat je verbrandt krijg je steeds meer en meer lichaamsvet.
Uiteindelijk komt je lichaam op een punt dat de hoeveelheid vet een negatief effect op je gezondheid gaat hebben. Doktoren gebruiken de termen overgewicht of obesitas als iemand een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen door zijn of haar gewicht.
Zoals je misschien wel weet zijn er tegenwoordig meer mensen met overgewicht dan ooit tevoren. Experts noemen het een ‘obesitas epidemie’. En dit probleem maakt geen onderscheid tussen leeftijd, geslacht of klasse. Een derde van alle kinderen in de leeftijd van 2 tot 19 jaar heeft overgewicht. Jonge mensen ontwikkelen nu dus gezondheidsrisico’s die eerder alleen op volwassenen van toepassing was. Denk hierbij aan een hoog cholesterol, een verhoogde bloeddruk en type 2 diabetes.

Waarom krijg je overgewicht?

Overgewicht lijkt vaak in de familie te zitten. Sommige mensen hebben door hun genen de neiging makkelijker overgewicht te ontwikkelen omdat ze minder calorieën verbranden. Gedurende tijden van voedselschaarste was dat een voordeel. Maar nu er 24 uur per dag voedsel beschikbaar is werkt de efficiënte manier van verbranden in ons nadeel.
Genen spelen een grote rol in het lichaamstype en de grootte maar tegenwoordig speelt de omgeving ook mee. Mensen krijgen onder andere overgewicht door het eten van ongezond voedsel en familiegewoontes. Snacks met veel calorieën en weinig voedingsstoffen, grotere porties en minder actieve levensstijlen dragen allen bij aan de overgewicht epidemie. Soms grijpen mensen naar eten door emotionele redenen. Bijvoorbeeld als ze boos, nerveus, droevig, verveeld of gestresst zijn. Vaak wordt er op zulke momenten meer gegeten dan nodig.

Hoe wordt overgewicht gemeten?

Doktoren en andere gezondheidsexperts gebruiken vaak de Body Mass Index (BMI) om vast te stellen of iemand overgewicht heeft. Tegenwoordig wordt vaak ook nog het vetpercentage gebruikt om vast te stellen of er al dan niet sprake is van overgewicht.
Bij tieners ligt het wat ingewikkelder. Zij zijn immers nog in de groei en ontwikkeling. Hun lichaam verandert constant. Doktoren beschouwen een tiener te zwaar als zijn of haar BMI hoger is dan de BMI van 95% van andere tieners van dezelfde leeftijd en geslacht. Als iemand zijn of haar BMI tussen de 85% en 95% ligt van dat van andere tieners van hetzelfde geslacht en leeftijd heeft hij of zij overgewicht.

Gezondheidsproblemen door overgewicht

Overgewicht is slecht nieuws voor zowel lichaam als geest. Je kunt je er niet alleen moe en ongemakkelijk door voelen, maar door het extra gewicht dat je meedraagt wordt je lichaam ook extra belast. Dit heeft vooral effect op je botten en gewrichten van de benen. Kinderen met overgewicht hebben een grotere kans op diabetes en hartziektes naarmate ze ouder worden.

Een aantal aan overgewicht gerelateerde aandoeningen:

 • De ziekte van Blount: Overgewicht kan bij kinderen leiden tot deze soort vervorming van botten in de onderbenen.
 • Artritis: Slijtage aan de gewrichten door het meedragen van extra lichaamsgewicht.
 • Astma: Overgewicht wordt in verband gebracht met ademhalingsproblemen.
 • Slaapapneu: Deze aandoening (waarbij je tijdelijk stopt met ademen tijdens het slapen) is een serieus probleem. Het verstoort niet alleen je slaap maar apneu kan leiden tot vermoeidheid en een verminderde concentratie. Het kan ook leiden tot hartziektes.
 • Hoge bloeddruk: Als je bloeddruk te hoog is moet je hart harder pompen en je bloedvaten moeten bloed onder een verhoogde druk transporteren. Als dit probleem een langere tijd aanhoudt kan de werking van hart en bloedvaten afnemen.
 • Hoog cholesterol: Dit verhoogt de kans op een hartaanval of beroerte.
 • Galstenen: Een opeenhoping van gal dat in de galblaas verhardt vormt galsteen. Ze kunnen erg pijnlijk zijn en moeten operatief verwijderd worden.
 • Vette lever: Als vet zich opstapelt in de lever kan het ontstekingen, littekenweefsel en blijvende leverschade veroorzaken.
 • Pseudotumor cerebri: Dit is een zeldzame aandoening welke hoofdpijn veroorzaakt. De hoofdpijn wordt veroorzaakt door drukopbouw in de hersenen. Ook braken, evenwichtsstoornis en zichtproblemen kunnen optreden.
 • Polycystisch Ovarium Syndroom: Vrouwen met overgewicht kunnen menstruaties overslaan of helemaal niet meer menstrueren. Ook een verhoogde hoeveelheid testosteron in het bloed kan een gevolg zijn. Een teveel van dit mannelijk hormoon kan leiden tot een verstoorde ovulatie, overmatige haargroei, verergerde acne en kaalheid.
 • Insulineresistentie en Diabetes: Als je overmatig lichaamsvet hebt kan insuline minder effectief glucose, de belangrijkste vorm van energie voor je lichaam, naar cellen transporteren. Er is meer insuline nodig om een normale bloedsuiker te behouden.
 • Depressie: Mensen die overgewicht hebben zijn vaker depressief en hebben vaak een lagere eigenwaarde.

Leave a Comment