Paarse tomaten tegen kanker

Wetenschappers hebben paarse tomaten ontwikkeld met als doel het tegengaan van kanker. De paarse tomaten zijn rijk aan antioxidanten, Anthocyanine genaamd. Zij zouden anti-kanker eigenschappen hebben. De tomaten werden ontwikkeld door een team van wetenschappers van het John Innes Centre te Norwich. Ze gebruikten als basis de genen van de Leeuwenbekbloem, die rijk zijn aan Anthocyanine. Uit het onderzoek bleek dat muizen, die de tomaten aten, langer leefden.

Waarom werken paarse tomaten tegen kanker?

Grotere hoeveelheden Anthocyanine zitten onder andere in blauwe bessen, cranberry’s en appelbessen. Er is al eerder aangetoond dat zij helpen de groei van kankercellen in de darmen te vertragen. Er worden ook beschermende eigenschappen aan toegekend. Zo zouden ze ze beschermen tegen cardiovasculaire aandoeningen en ouderdomskwaaltjes. Verder zijn er nog bewijzen dat de antioxidanten helpen tegen ontstekingen, het zicht bevorderen en helpen overgewicht en diabetes te voorkomen.
Het team zoekt manieren om de hoeveelheden Anthocyanine in veelgegeten fruit te verhogen, zoals de tomaten. Tomaten bevatten al grote hoeveelheden van de antioxidanten lycopeen en flavonoiden. Professor Cathie Martin zei dat de meeste mensen niet voldoende fruit en groenten eten en meer voordeel kunnen halen uit de hoeveelheid die ze wel eten als de ontwikkeling van rijkere fruit -en groentesoorten doorzet.

Leave a Comment