Percentage obesitas alarmerend hoog in VS

New York (Reuters Health) – Een nieuw onderzoek toont aan dat er een “alarmerend hoog aantal” mensen met obesitas is in de Amerika. Het onderzoek bevestigt ook de potentieel dodelijke tol die obesitas heft op hart en bloedvaten volgens dr. Gregory L. Burke, van de Wake Forest Universiteit, te North Carolina.

Levensverwachting korter door obesitas

De obesitas epidemie heeft het potentieel om de Amerikaanse levensverwachting verder terug te brengen. Dit is vooral te wijten aan de hart -en vaatziekten, als gevolg van obesitas. Onder de 6.814 deelnemers van middelbare leeftijd en ouder aan dit onderzoek naar atherosclerose bleek dat maar liefst 2 derde overgewicht had en 1 derde obesitas. Het onderzoek toonde verder aan dat van de Chinese Amerikanen binnen de deelnemersgroep maar 1 derde overgewicht had en 5% obesitas. Hiermee werd gelijk duidlijk dat een hoog percentage obesitas niet onvermijdelijk is.

Landelijk gezondheidsbudget in gedrang door obesitas

De onderzoekers ontdekten dat de volwassenen met obesitas in vergelijking met mensen met een normaal gewicht een hogere bloeddruk (tot wel 2 keer zo hoog!), een abnormaal hoog percentage lipiden (2 of 3 keer meer) en diabetes hadden. Dit ondanks het gebruik van dure medicijnen voor controle van bloeddruk, cholesterol en diabetes. Als obesitas percentage zo snel blijft stijgen zal het gezondheidsbudget steeds meer besteed moeten worden aan het bestrijden van gezondheidsrisico’s alleen.

Obesitas verantwoordelijk voor hoog sterftecijfer in VS

De mensen met obesitas hadden ook vaker hypertensie (vaatziekte zonder merkbare symptomen), meer atherosclerose (aderverkalking) en verdikking van de hartspier. Zelfs nog na dat de bloeddruk en cholesterol naar normale niveaus waren teruggebracht. Uitgaande van het hogere aantal mensen met hypertensie en obesitas zou het wel eens kunnen dat de daling van hart -en vaatziekten, van de afgelopen 50 jaar, teniet wordt gedaan. De aandoeningen zullen hand in hand gaan met diabetes andere hart -en vaatziekten en hypertensie. Dit in combinatie met de huidige ouder wordende baby boom generatie zal het sterftecijfer in de VS aanmerkelijk verhogen.

Leave a Comment