Perfect gewicht tijdens zwangerschap

Eten voor twee is verleden tijd volgens de nieuwe richtlijnen. Vijftien of zestien kilo aankomen tijdens de zwangerschap was altijd vrij normaal. Maar nu wordt een maximum aangeraden van tien tot 12 kilo. Het opbouwen van overgewicht tussen zwangerschappen door kan ook problemen geven.

Uit een Zweeds onderzoek onder 150.000 vrouwen bleek dat zelfs vrouwen met een normaal gewicht, die tussen de zwangerschappen door 3 kilo aankwamen, het risico op een hoge bloeddruk of een doodgeboren kindje verhoogden. Ook de kans op suikerziekte steeg met 30 procent. Maar ook afvallen tussen de zwangerschappen door kent gevaren. Uit een Iers onderzoek bleek dat vrouwen die na de geboorte hun BMI verlaagden met 5 punten, de kans op een te vroege geboorte bij een volgende zwangerschap verhogen. Gewoon op een gezond gewicht zien te blijven dus. Voor, tijdens en na de zwangerschap. Maar hoe?

Je gewicht van een zwangerschap is ongeveer onder te verdelen in:

  • de baby: 3.6 kilo
  • vruchtwater: 3 kilo
  • placenta: 1 kilo
  • extra bloed: 4 kilo
  • vergroting baarmoeder: 1.5 kilo
  • extra borstweefsel, vet en andere vloeistoffen: 6 kilo

Nog wat tips:

Blijf bewegen tijdens je zwangerschap

Veel vrouwen komen tijdens de zwangerschap aan omdat ze simpelweg minder bewegen. Naar de sportschool gaan mag gewoon. Wel even overleggen met de dokter.

Kom niet te veel en te snel aan tijdens je zwangerschap

Vrouwen met een normaal en slank postuur zouden ongeveer 0.9 tot 1.8 kilo per maand aan moeten komen. Vrouwen met overgewicht zouden hun huidige gewicht moeten aanhouden en maximaal 2.5 tot 5 kilo moeten aankomen over de hele zwangerschap.

Leave a Comment