Platte buik: 10 tips

Last van buikvet? Of wil je gewoon een platte buik, strakke buik of misschien wel een wasbordje? Alles is mogelijk, afhankelijk van je doel en inzet. Wat je doel ook is, de volgende 10 tips gelden altijd. Gebruik ze als leidraad in jouw strijd tegen je buikje.

Platte buik tip 1:

Eet gezonder en minder junk food. Vervang chips, koekjes en chocola door fruit. Je zal het verschil zeker merken.

Platte buik tip 2:

Let eens op hoeveel frisdrank en vruchtensap je drinkt op een dag. Dat is bij sommigen behoorlijk veel. Als je alleen dat al zou laten scheelt dat al heel veel calorieën. Drink liever gewoon water of thee.

Platte buik tip 3:

Dit is de belangrijkste tip voor het krijgen van een platte buik. Als je een platte buik wil zul je eerst vet moeten verbranden. Doe elke dag minstens 30 minuten cardio training maar voeg wel elke week 2 rustdagen in. In principe is alle beweging waarbij je gedurende langer dan 20 minuten een verhoogde hartslag hebt goed. Ga dansen, joggen, zumba volgen, zwemmen, fietsen of gewoon stevig wandelen.

Platte buik tip 4:

Eet veel magere eiwitten (zoals bonen, noten en mager vlees), fruit, donkere groenten en volkoren producten. Let wel op dat het echt volkoren producten zijn en niet gewoon donkere soorten zoals bruin brood. Volkoren producten geven je langer een vol gevoel dan bijvoorbeeld witbrood, pasta en rijst. Vermijd ook zoveel mogelijk volvette zuivelproducten. Magere soorten kun je wel met mate gebruiken.

Platte buik tip 5:

Om alle buikspieren te trainen moet je je buikspieroefeningen variëren. Crunches zijn voor de bovenste buikspieren, leg raises voor de onderste buikspieren en side bends voor de obliques (love handles). Natuurlijk zou je elke dag 100 crunches kunnen doen. Maar als er een laagje vet overheen zit zie de resultaten niet. Dus met alleen buikspieroefeningen krijg je geen strakke buik.

Platte buik tip 6:

Overweeg ook krachttraining te doen. Als je spiermassa toeneemt verbruikt je lichaam meer calorieën en verbrand je dus meer lichaamsvet. Je lichaam wordt uiteraard strakker en je krijgt minder kans op blessures omdat je fitter bent.

Platte buik tip 7:

Het optimaliseren van de werking van je stofwisseling is cruciaal. Hoe beter je stofwisseling werkt hoe meer energie (dus ook buikvet) vet je verbrandt. Ook als je niets doet. Om je stofwisseling te versnellen zou je het aantal maaltijden per dag op moeten voeren naar 6 tot 8. Eet elke 2 tot 3 uur een kleine maaltijd. Deze hogere frequentie zal je stofwisseling in een hogere versnelling brengen. Een kleine waarschuwing: eet niet te veel. Alleen kleine maaltijden.

Platte buik tip 8:

Doe elke dag je buikspieroefeningen. Maar dan ook elke dag. Als je niet consistent bent werkt het niet. De enige persoon die jou tegenhoudt om een wasbordje te hebben ben jijzelf!

Platte buik tip 9:

Eet niets meer twee uur voor je gaat slapen. Je lichaam gaat in een lagere versnelling tijdens je slaap en dan is het niet goed meer in staat om voedsel te verteren.

Platte buik tip 10:

Probeer steeds als je zit je buikspieren aan te spannen, even vasthouden en weer ontspannen. Herhaal dit zo vaak mogelijk. Erg simpel maar ook erg effectief. Je kunt dit bijvoorbeeld doen in de auto, het openbaar vervoer, op je werk en thuis op de bank.