Pure chocolade is gezond

Pure chocolade heeft meer voordelen voor de gezondheid dan andere soorten.Hoge bloeddruk? Neem een truffel. Ongerust gemaakt over uw hartkwaal? Eet een bonbon. Het is het beste medische nieuws sinds tijden. Studies in twee prestigieuze Amerikaanse ‘scientific journals’ zeggen dat pure chocolade (dus niet witte of melk) goed voor je is.

Pure chocolade vermindert de bloeddruk

Dit zeggen dr. Taubert en collega’s van de Universiteit van Keulen. Helaas is dit geen vrijbrief om kilo’s chocolade weg te werken. Het eten van meer pure chocolade kan bijdragen aan een lagere bloeddruk bij een bepaalde leeftijd en een lichtelijk hoge bloeddruk. De extra calorieën die je binnenkrijgt zal je toch moeten compenseren door minder van andere dingen te eten.

Antioxidanten in pure chocolade

Pure chocolade is ook een goede antioxidant volgens dr. Serafini van het Italiaanse Nationale Instituut voor Voedsel. en het Onderzoek van de Voeding naar Rome, en collega’s. De antioxidanten slokken vrije radicalen op, vernietigende molecules die betrokken zijn bij hart -en vaatziekten.
“Onze bevindingen wijzen erop dat de melk in de chocolade de opname van de antioxidanten door het lichaam kan verminderen. Dat zou de potentiële gezondheidsvoordelen van pure chocolade weer teniet kunnen doen. Pure chocolade kopen dus als je weer eens bij de Jamin binnenstapt. En waag het niet om melk te drinken bij het eten ervan. En als je gezondheid je excuus is voor het eten van chocolade, bedenk dan dat ‘met mate’ hier de regel is.

De studies over pure chocolade

Het team van Taubert onderzocht zes mannen en zeven vrouwen in de leeftijd van 55-64. Bij iedereen was net een licht verhoogde bloeddruk vastgesteld. Gemiddeld ongeveer 153 over 84. Twee weken lang aten zij elke dag 100gram chocolade en werd ze gevraagd om de 480 calorieën van de chocolade te compenseren door minder te eten van andere dingen. De helft van patiënten kreeg pure chocolade en de andere helft kreeg witte chocolade. Zij die donkere chocolade aten, hadden een aantoonbare daling van de bloeddruk (een gemiddelde van 5 / 2). En zij die witte chocolade aten hadden geen daling van de bloedruk.
Voor de tweede studie onderzocht het team van Serafini zeven gezonde vrouwen en vijf gezonde mannen in de leeftijd van 25-35. Op verschillende dagen aten zij elk 100 gram pure chocolade, 100 gram pure chocolade met een klein glas volle melk of 200 gram melkchocolade. Een uur later hadden zij die alleen pure chocolade aten de meeste antioxidanten in hun bloed. Verder hadden ze een hoger niveau epicatechin, een bijzonder gezonde stof die in chocolade zit. De eters van de melkchocolade hadden het laagste epicatechin niveau.

Dus: puur is beter

Maar hoe komt dat dan? Door de plantaardige carbolzuren. Cacao carbolzuren om specifieker te zijn. Van deze stof is bekend dat hij de bloeddruk verlaagt. In de chocolade uit Europa zit over het algemeen meer carbolzuur dan in die van de bekende Amerikaanse merken. En vergeet niet om de gegeten calorieën te compenseren. 100 gram pure chocolade levert meer dan 500 calorieën. Als je een appel zou eten zou je ongeveer 60 calorieën binnen krijgen. Maar dan zou je de heerlijke voordelen voor je bloeddruk moeten missen! Als je ook pure chocolade wil gaan eten, vervang dan geen gezond voedsel door chocolade. In het dieeet van de meeste mensen zit over het algemeen een overvloed aan snoep en andere snacks. Je kunt dus beter de snacks vervangen door de pure chocolade. Gezondheid!

Leave a Comment