Red je vrouwenhart: DASH dieet

Een nieuwe groots opgezette studie levert bewijs dat het DASH dieet de bloedruk kan verlagen en de kans op een hartaanval met 24% kan verlagen. Wetenschappers volgden meer dan 88.000 gezonde vrouwen gedurende 25 jaar. Ze onderzochtten de dieetkeuzes en hartaanvallen en beroertes. De groep die tijdens de onderzoeksperiode veel minder hartaanvallen en beroertes telde had eetgewoontes die erg leken op die zoasl omschreven in het DASH dieet.

Wat is het DASH dieet

Dit zogenaamde DASH dieet bestaat vooral uit fruit, groenten, volkoren, magere zuivelproducten en plantaardige eiwitproducten in plaats van vlees. Vrouwen met veel van deze producten in hun dieet liepen 24% minder kans op een hartaanval en 18% minder kans op een beroerte dan vrouwen met ‘normale’ eetgewoonten. Dat zijn behoorlijke verminderingen, zeker aangezien deze ziektes erg veel voorkomen. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen in Nederland zal een hart -of vaatziekte krijgen, inclusief hartaanvallen en beroertes. De vrouwen waren midden 30 tot achterin de 50 jaar oud toen het onderzoek begon begin jaren 80. eerder onderzoek toonde al aan dat dit dieet helpt tegen een hoog cholesterolniveau en hoge bloeddruk, oorzaken van hart -en vaatziekten. Mensen zijn geneigd om te zeggen: “ik heb geen last van hoge bloeddruk, dus ik hoef niet op dat dieet”. Echter, de resultaten suggereren dat zelfs gezonde mensen de voordelen zullen hebben.
Ongeveer 15.000 vrouwen in het onderzoek hadden een dieet vergelijkbaar met het DASH dieet. Ze aten 2 keer zoveel fruit, groenten en granen als de 18.000 vrouwen die een ‘normaal’ dieet hadden. Ook al is de studie alleen bij vrouwen gedaan, mannen zullen er waarschijnlijk net zoveel baat bij hebben.

Zo ziet het DASH dieet eruit:

  • Dagelijks meer dan 700 gram fruit en groenten in totaal.
  • Dagelijks meer dan 180 gram noten en bonen in totaal.
  • Dagelijks meer dan 2 volkoren boterhammen, pasta of rijst.
  • Dagelijks 2 glazen magere zuivelproducten.
  • Dagelijks maximaal 100 gram mager vlees, vis of gevogelte.

Leave a Comment