Reductil


Reductil is op aanraden van het Europees Bureau voor Geneesmiddelenbeoordeling (EMEA) van de markt gehaald.

Reductil is in verband gebracht met een verhoogd risico op hart -en vaatziekten en is om die reden officieel niet meer te koop in Europa. Dus ook niet via internet! Er is een alternatief voor Reductil: Xenical. Na het verdwijnen van Reductil is er nog slechts 1 afslankmedicijn op de markt, genaamd Xenical. Dit is een klinisch bewezen, veilig medicijn tegen obesitas en is werkzaam in het spijsverteringskanaal. Klik hier om meer te lezen over het alternatief voor Reductil: Xenical.

Het EMEA heeft een onderzoek naar de veiligheid van medicijnen met sibutramine afgerond en concludeerde dat de risico’s van deze medicijnen groter zijn dan de te behalen voordelen. Daarom raadde het EMEA aan om het medicijn in heel Europa van de markt te halen.

Medicijnen met sibutramine worden in Europa o.a. verkocht onder de namen Reductil, Reduxade en Zelium. Ze worden in combinatie met beweging voorgeschreven aan mensen met ernstig overgewicht, aan diabetici met overgewicht en aan hyperlipidemiepatiënten met overgewicht.

Doktoren mogen het medicijn niet meer voorschrijven en apotheken mogen het niet meer uitgeven. Mensen die het medicijn momenteel gebruiken zouden er verstandig aan doen een afspraak te maken met hun dokter om andere manieren van gewichtsverlies te bespreken.

Het onderzoek was ingesteld omdat de data van een eerder onderzoek (SCOUT) uitwezen dat het gebruik van sibutramine, in vergelijking met een placebo, een verhoogd risico op hart -en vaatziekten (zoals een beroerte of een hartaanval) met zich meebrengt. Aan het SCOUT onderzoek deden 6 jaar lang bijna 10.000 mensen mee. Het was opgezet om het effect, van afvallen met sibutramine, op hart -en vaatziekten bij een grote groep mensen met overgewicht en een hoog risico op hart -en vaatziekten te meten.

Bij dit onderzoek werd opgemerkt dat het gebruik van sibutramine niet volgens de voorschriften was omdat daar in staat dat mensen met hart -en vaatziekten het medicijn niet moeten gebruiken. En dat was juist de groep waarbij het onderzoek werd uitgevoerd. De behandelingsduur tijdens het onderzoek was niet langer dan aanbevolen. Maar omdat mensen met ernstig overgewicht een verhoogd risico lopen op hart -en vaatziekten vond het EMEA de data uit het onderzoek toch relevant voor het gebruik van het medicijn in de praktijk.

Het EMEA voerde verder nog aan dar de data van verschillende onderzoeken uitwezen dat de behaalde afslankresultaten bescheiden waren en niet zeker was of de behaalde resultaten behouden konden worden. In principe was het EMEA daarom van mening dat de voordelen van sibutramine als afslankmedicijn niet opwegen tegen de nadelen van de risico’s op hart -en vaatziekten.

Alternatief voor Reductil: Xenical

Na het verdwijnen van Reductil is er op dit moment nog slechts 1 afslankmedicijn op de markt, genaamd Xenical. Dit is een klinisch bewezen, veilig medicijn bedoeld om overgewicht te bestrijden. Xenical is werkzaam in het spijsverteringskanaal. Klik hier om meer te lezen over het alternatief voor Reductil: Xenical.